Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blir Nian färdig till jul?

GÄVLE
För de flesta butiker är julhandeln den klart viktigaste perioden. Därför är det inte ovanligt att plastgranarna åker fram och julsångerna börjar strömmar ur affärernas högtalare så fort Alla helgons dag passerat.

Annons
Men för många av affärsmännen som ska husera i gallerian Nian får julhandeln vänta i år. Huset är fortfarande en byggarbetsplats och långt ifrån alla har en färdig lokal.
Nu är invigningen av gallerian spikad till den 27 november, men inte ens då är det säkert att alla butiker hunnit flytta in.
Då är det mindre än en månad kvar till julafton.

Sin del av kakan
- De flesta butikerna har erfarenheter från andra center och vet att det kan bli förseningar. Men det är klart att alla vill ha sin del av kakan under julhandeln, säger Lars Edlund, konsult och projektledare för det nya varuhuset.
Han agerade guide när GD under gårdagen begav sig till Nian-huset för att få en lägesrapport. I dagsläget har inga av nyetableringarna fått flytta in. I första hand vill fastighetsägaren att de gamla hyresgästerna ska få klart med lokaler.
- Vi ser det som en transportsträcka där man kliver på allt eftersom butikerna blir klara, säger Lars Edlund.

Gillar gallerior
Utanför H&M sitter Bestun Salehi med sonen Nechiruan och pratar politik med Jasim Kedden. De tycker att Nian får ett behövligt ansiktslyft.
- Man blir trött att hela tiden träffa samma gamla stad. Det här blir jättefint, säger Jasim Kedden.
Båda uppskattar småbutikerna längs exempelvis Drottninggatan, men gillar gallerior bättre.
- Man träffar mer folk på sådana här ställen, säger Bestun Salehi.

Dammar förfärligt
När skyddsombud från Handels har besökt butikerna har de anställda sagt att det är jobbigt med allt buller och stök. Men inga krav på åtgärder har ställts.
Gittan Vagerstam, som äger Vero Moda-butiken, hör till de som har stort överseende med de provisoriska lösningarna och byggstöket.
- Det är bara så spännande. Men det kan damma förfärligt så vi är glada att det är höst och att vi inte har så mycket ljusa kläder, säger hon och ler.
För kunderna är det inte helt lätt att hålla reda på allt som sker. Några tanter vid entrén frågar byggjobbare om vägen, en kvinna inne på H&M undrar var avdelningarna Impuls och B.I.B tagit vägen.

Säljer bra
- Konsumenterna kanske tycker att det är bökigt, men säljsiffrorna säger något annat. De ligger över förväntan, påpekar Lars Edlund.
Han vill inte avslöja för mycket inför "galapremiären" i november men avslöjar i vart fall lite grann.
- Det kommer att vara prisaktiviteter, artistbesök, clowner, gycklare, provsmakningar och modevisning.
Söndagen därpå drar alltså julsatsningen igång på allvar.

ANNA HÖGLUND
026-15 96 31
anna.hoglund_gd.se