Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Block 17 - här möts man men hur blir det sen?

- Jag har sex syskon hemma. Det är kaos. Men det är det här också, säger en kille och får genast en smäll på armen av en kompis. Killarna småbråkar en stund i all vänskaplighet. Block 17 är andningshålet för många ungdomar. Det är här man chillar och träffar kompisar. Men nu är fritidsgårdens framtid oviss.

Det är onsdag kväll och ungdomarna kommer och går hela tiden på Block 17. Den här kvällen är de flesta invandrarkillar i 12-13-årsåldern. Fredagar och lördagar är det mer blandat. Ungdomarna kommer från alla stadsdelar. Latisha Ikuobase och Emely Leyton, båda 14 år, är bra exempel på det. Latisha bor i Hemsta och Emely i Sätra. De träffades på Blocket för snart tre år sedan och blev kompisar. Nu är de oskiljaktiga på fritiden.

– Blocket är vår mötesplats. Vi spelar biljard eller bara umgås. Jag blev jätteledsen när jag hörde att Blocket ska stänga. Det är lätt att ta sig hit, säger Emely.

Hon och Latisha går sällan på andra fritidsgårdar. Det är på Blocket de träffas varje dag gården är öppen. De kommer så fort den öppnar och stannar till stängning.

– Det blir väl Nordea sen, suckar Emely.

Dagar när Blocket inte har öppet brukar de hänga utanför banken.

– Personalen här är jättetrevlig. Vi känner inte de andra gårdarnas personal. De är för gamla och inte trevliga. Här kan vi prata med Nathalie om tjejgrejer. Jag pratar mer med henne än med mamma. Och vi får jättemycket råd av personalen. De säger till om man gör något fel, fortsätter Emely.

– Nynäs blir för långt bort. Här går alla ut tillsammans när det stänger och vi åker buss hem. Vi åker aldrig ensamma. Flyttas Blocket till Nynäs får jag gå till stan för att ta bussen, säger Latisha.

Liam Norén, tolv år, Stefan Ramirez, 13 år och Josef Eriksson också 13 år, slår sig ner vid bordet där fritidsledaren Magnus Lindberg sitter. Stefan och Josef besöker Brynjan ibland och Liam är på Helges någon gång då och då.

– Det här är bästa stället men jag kommer att åka till det nya för att kolla, berättar Stefan.

En trappa ner dånar discomusiken i konkurrens med höga trumsolon från musikrummet. En liten läshörna strax intill verkar malplacerad. Bland 70-talet böcker finns Upton Sinclairs ”Ett problem” från 1913 och en bok från 1938 tillägnad Laestadiusforskaren och kyrkoherden Kristian Nissen. Lite längre in finns ett stort gym och en boxningsring. Mitt emellan ligger fotbollsplanen där fritidsledaren Magnus försöker laga ett av de trasiga målen med en hel rulle tejp. Eymen Mamlouk, 16 år, kickar boll med några yngre grabbar.

– Tre dagar i veckan är jag här. Började gå här för fem år sedan. Det känns som ett måste att komma hit.

Eymen bor i Sätra men säger att han inte gillar Treffen. Här på Blocket har han lärt känna folk från andra delar av stan.

– Det är nära för alla.

Magnus berättar att det vissa kvällar är fler tjejer än killar och att de försöker anpassa verksamheten för dem som är där. Bland annat har de haft tjejgrupper och andra grupper men att intresset svalnat.

Men då och då blir det biljard- och fotbollsturneringar. Tjejerna brukar också gilla filmkvällarna då de tittar på hyrd film.

– Vi har de ”bråkiga” ungdomarna på vår gård men de är inte bråkigare än andra. Visst kan det hända saker någon kväll men inte ofta.

En trappa upp har Latisha och Emely kurat ihop sig i samma soffa. De ligger och tittar på ”Fucking Åmål” som de sett ”20 gånger förr”.

Ismael Moza dyker upp. Han ansvarar för klätterväggen på fredagskvällarna och sticker emellan med trum- och raplektioner.

– De som kommer nya till Sverige tycker det här är det coolaste som finns. Oftast är det thailändare och irakier som klättrar, berättar han.

Om det blir någon klättervägg i framtiden vet ingen idag. Gårdens personal och besökare har fått besked via sin ordförande att Block 17 lägger ner den 30 maj och öppnar på Nynäs någon gång i framtiden. De har också fått höra att den nya gården ska drivas av personal från de andra fritidsgårdarna i Gävle.

– Vi som jobbar här vet inte om vi får fortsätta. Jag har känt de här ungdomarna länge och nu börjar någras lillebröder att komma hit. Det är kul att komma till jobbet! Det känns tråkigt att behöva lämna dem, säger Magnus som varit fritidsledare på Blocket i drygt fem år.