Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blodigt drama på skola

GÄVLE
En kvinnlig fritidspedagog sa åt den 15-åriga flickan att försvinna från skolan område.
15-åringen svarade med ett slag mot tinningen som fick huden att spricka.

Annons
- Barnen fick se mycket blod. Jag är lokalbedövad och har inte tittat på såret, säger fritidspedagogen, som tvingades sy två stygn.

Blev aggressiv
Vid 11.45-tiden urartade situationen i matsalen när en lärare uppmanade 15-åringen att lämna skolans område. Flickan är inte elev på skolan och har tidigare blivit tillsagd när hon hälsat på kompisar som är elever.
Flickan blev aggressiv och hotade först läraren. Den kvinnliga fritidspedagogen skulle stötta sin kollega och sa även hon åt flickan att gå.
15-åringen slog ett slag, troligen med knuten näve som träffade nära tinningen på fritidspedagogen som började blöda.
En polispatrull larmades omgående till skolan. Inom loppet av några minuter anlände polismännen och grep den 15-åriga flickan.

Bryskt gripande
Enligt uppgifter från skolpersonal på plats var gripandet bryskt, vilket kan förklaras av att 15-åringen var upprörd och aggressiv och satte sig till motvärn.
Under dagen förhörde polis både fritidspedagogen, den hotade läraren och 15-åringen själv.
Flickan har en problematisk livssituation bakom sig, flera personer säger att hon inte har haft "det lätt". Nu misstänks hon för misshandel och olaga hot.
När så unga personer blir föremål för ett polisingripande brukar det bedömas som ett omhändertagande, en lägre nivå av ingripande. Nu bedömde man den misstänkta misshandeln och agerandet gentemot polismännen som så allvarligt att man genomförde ett regelrätt gripande.
Den kvinnliga fritidspedagogen säger själv om det inträffade att hon nog inte hunnit reagera ännu. Att barnen måste komma i första rummet.
Därför åkte hon direkt från läkarvård på hälsocentralen tillbaka till skolan.
- För att visa dem att det inte var så allvarligt.
Roland Ivarsson, rektorn på Sörby, beskriver sin skola som lugn, med cirka 640 elever i årskurserna 1 till 9.
Men det finns elever som mår dåligt hemma och naturligtvis tar med sig sina problem till skolan.
- Många tjejer mår dåligt, säger rektorn.

MATS HEDSTRÖM