Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blött men festligt i Furuvik

Minst tre tusen högstadielever från elva kommuner valde att välkomna sommarlovet i Furuvik. Regnet skrämde ingen.
– Det är faktiskt första gången det har regnat så länge jag har varit med, säger projektledaren Ted Stjerneklev från BIG i Gävle.

Annons

Disko, gratis åkattraktioner, lokala artister och Alice och Robin på Stora scenen, var något av det som drog ungdomarna till Furuvik.

Nytt för i år var att poolen var tillgänglig för den som ville ta sig ett dopp, men intresset för den attraktionen var obefintligt.

Kvällens stora dragplåster, innan diskot och artistuppträdandena började, var i stället en åkattraktion som satts upp speciellt för kvällen. Kön till den, en slänggunga, var riktigt, riktigt lång.

Avslutningsfesten i Furuvik är ett helnyktert arrangemang och Ted Stjerneklev tvingades vid halv niotiden avvisa några ungdomar som försökte smuggla in alkohol i parken.

De skickades hem.

– Det är inte ofta det händer, säger han.

Hans egen bedömning var att det kunde vara upp till 3 500 ungdomar i parken, i så fall en bättre siffra än förra året.

Arrangemanget har haft en nedåtgående trend men de senaste åren har publiksiffrorna stigit. Och det är inte bara ett arrangemang för Gävle. Eleverna kom från elva kommuner, de mest långväga från Skinnskatteberg.

Alla tio fritidsgårdarna i Gävle är med och arrangerar kvällen, och ett hundratal fritidsledare fanns på plats i parken, en helt nödvändig resurs, enligt Ted Stjerneklev.

– Utan fritidsgårdarna är det här projektet dödfött.