Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bluegrassfestivalen firar 25–årsjubileum

På eftermiddagarna får bergen runt Torsåker samma blåaktiga färg som Blue Ridge Mountains i Appalacherna. Liksom trakterna i USA där bluegrassen föddes har också bruken och gruvindustrin varit dominerande näringar.

Om det beror på det är svårt att säga. Klart är i alla fall att bluegrassen frodas i Torsåker utanför Gävle. Jonas Kjellgren som spelar mandolin och sjunger i bandet Downhill som spelar på Torsåker Blugrassfestival i dag har varit på de flesta sedan starten för 25 år sedan.

– Sedan finns det ju en slags melankoli i bluegrass som liknar den i den svenska folkmusiken som ju också är ett landsbygdsfenomen, säger han.

Man kan spekulera hur länge som helst utan att komma fram till några säkra svar. Med största säkerhet var det dock ett gäng Torsåkersmusiker, med namn som Lars Blom och Leif Sunnebrandt, som fastnade för musikstilen och startade bandet Bluegrass Swedes på 70–talet.

Efterhand blev fler och fler intresserade och traditionen växte sig starkare för varje år, vilket ledde till den första festivalen i mitten av 80–talet. Jonas Kjellgren kom tidigt i kontakt med musiken via sin storebror (Kenneth Kjellgren som också spelar i Downhill) och filmer som ”Den sista färden”.

– Det är väl lite svårt för ungdomarna i dag att förstå, men förut fanns det inget Internet, så man kom i kontakt med musik genom filmer och radio, säger han.

För att bli riktigt intresserad krävs det nog också att få höra musiken live och helst vara mitt i den, när den spelas under till exempel ett träd istället för från en scen.

Jonas Kjellgren menar att Blugrassfestivalen är viktig eftersom den innebär ett av de få bra tillfällena för svenska bluegrassband att få spela.

– Annars är det lätt att man förpassas till pubmiljöer där man får stå och försöka överrösta en krogpublik vilket är ganska slitigt, säger han.

Jonas Kjellgrens konserttips på Bluegrassfestivalen:

Gravity – ”Alltid pålitliga live”

Rockridge Brothers – ”Bra både på scenen och under busken”

Downhill – ”Förstås”