Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bluffande företag jagas

GÄVLEFöretaget FKR Internet AB, som misstänks ligga bakom ett stort antal så kallade blufffakturor till företag och myndigheter runt om i landet, jagas av skattemyndigheten i Gävle.

Anledningen är att bolaget, innan det såldes tidigare i år, var registrerat som ett Gävleföretag.
Skattemyndigheten har nu fått ett beslut från länsrätten om så kallad betalningssäkring av bolaget.
- Vi anser att det finns risk för att bolaget inte kommer att betala sina skatter och avgifter till skattemyndigheten, säger Lars Lund på skattemyndigheten i Gävle.
Han berättar att myndigheten har fått flera samtal om företaget och att man därför haft ögonen på det under en lång tid. Enligt honom rör det sig om flera hundra tusen kronor som företaget fått in på sin verksamhet.
Förra veckan beslutade man därför att ta ärendet till länsrätten. Nu har man också fått ett beslut om så kallad betalningssäkring för att på så sätt garantera att få in några av de skattekronor som bolaget är skyldigt.

Oseriöst företag
Lars Lund vill också uppmana företagare som får misstänkta fakturor att kontakta skattemyndigheten för att på så sätt få information om företaget som ligger bakom.
Gefle Dagblad berättade i en artikel i gårdagens tidning att kommunhälsan i Gävle fått en misstänkt falsk faktura från just FKR Internet AB. Enligt fakturan skulle kommunhälsan ha beställt ett årsabonnemang på något som kallas företagssidorna på internet, något som företagshälsan bestrider.
FKR Internet AB finns också med på branschorganisationen Svensk Handels varningssida över oseriösa företag.
Företaget är i dag registrerat i Stockholmsområdet, enligt bolagsregistret. Bolaget är dock sålt i Gävle kommun. Enligt uppgift till Gefle Dagblad handlar det om ett så kallat lagerbolag.

Ökad marknad
Marknaden för lagerbolag har ökat i Gävleområdet. Det finns helt seriösa företag som arbetar med den typen av bolagsförsäljning men det lockar också till sig en hel del oseriösa personer som säljer lagerbolag på löpande band.
Den som köper ett sådant bolag får till exempel ett organisationsnummer på en gång.
I de mer oseriösa fallen kommer man också undan det faktum att det behövs 100 000 kronor i kapital för att bilda ett aktiebolag.
Det finns exempel på oseriösa försäljare av lagerbolag som till exempel visat upp en lång kedja av bolag som har fordringar på varandra. Egentligen har det dock inte funnits något verkligt kapital.
Gefle Dagblad har återigen, utan framgång, försökt nå representanter för FKR Internet AB.

KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist_gd.se