Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blunda inte för fildelningen

Annons

Det är inte bara på motorvägarna som trafiken är intensiv så här i semestertider. Aktiviteten på de digitala motorvägarna är också hög trots att den vanligtvis mattas av under sommaren.

Även om det inte är helt enkelt att dra slutsatser om den svenska internettrafiken står det klart att fildelningen tagit fart igen efter inbromsningen när Ipred-lagen trädde i kraft i våras.

Kanske har Antipiratbyrån rätt i att en ny trafikminskning är att vänta när den första domen baserad på Ipred kommer, men inte heller den lär ha någon stadigvarande effekt. Nu verkar snarare Piratpartiets framgångar i EU-parlamentsvalet ha gett fildelarna råg i ryggen.

Många vill också se torsdagens besked från Regeringsrätten om att neka Antipiratbyrån prövningstillstånd för om IP-nummer ska falla under Personuppgiftslagen (PUL) som en delseger för integriteten på nätet. Men eftersom piratjägarna kan fortsätta lagra användaruppgifter trots PUL, med stöd av annat lagrum, visas det än en gång hur snårig den rättsliga materian är.

Frågan om integritet och upphovsrätten på internet är här för att stanna. Även om partierna gör sommaruppehåll i riksdagen lär den fortsätta att pocka på uppmärksamhet. Bara KD-ledaren Göran Hägglund har gjortdet lätt för sig genom att prata om undfallenhet inför ”uppkäftiga nätproffs”. Men frågan är faktiskt mer komplicerad än så. Varför tillsätter annars KD en särskild arbetsgrupp med uppdrag att utveckla partiets integritetspolitik?