Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

BMX-banan snart igenväxt

SANDVIKEN - Hjälp oss! Vädjan kommer från Christopher Dalsäng och 40 andra ungdomar från åtta år och uppåt som älskar att åka BMX i Smörhålet i Sandviken. De är på plats alla lediga stunder för att göra sina hopp och konster.

Annons
- Vi måste få hjälp att ta ner några träd och att någon med traktor kommer och jämnar till vissa partier av banan. Som det är nu håller banan för tio åk och sedan måste vi börja reparera den. Det blir för lite tid över till åkningen, säger Christopher, 16 år.
Smörhålet har varit tummelplatsen för många cykelåkande Sandvikenungdomar de senaste 50 åren. Men under årens lopp har slyn blivit resliga tallar och björkar och de är inte populära.
- Det finns helt enkelt ingen annan plats i Sandviken att åka BMX på, menar Christopher.

Smörhålet, där den aktuella sandgropen på ungefär en hektar ligger, ägs av kommunen. Några direkta byggnadsplaner i området finns inte.
- Visst kan vi vara med och plocka bort några träd, säger Classe Bergqvist på kommunens tekniska enhet. Men vi har inga möjligheter att ställa upp med traktorer eftersom vår förvaltning inte har några. Dessutom ser vi inga problem att grabbarna är där och åker eftersom det är en bit till närmaste boningshus.
Christopher Dalsäng var på väg att ge upp sedan han försökt få hjälp från kommunen.
- Jag kopplades till fem olika personer som kopplade mig vidare, Det verkade som om ingen ville tala med mig och de problem jag och alla kompisarna har, suckar han.
För att få en möjlighet till bra träning får Christopher åka till Falun två gånger i veckan. Där finns närmaste seriösa BMX-anläggningen.
- Men det kostar pengar att frakta både mig och cykeln, säger han.

Christopher är redan en avancerad BMX-åkare. Flera av hans hopp håller mycket hög klass.
- Vi är många i Sandviken som är duktiga. Men alla skulle bli mycket bättre om vi fick lite hjälp med banorna och hoppen. Vi är ju här varje kväll efter skolan och tränar, menar han.
De äldre grabbarna ställer också upp och hjälper de yngre att bygga banor och hopp. Entusiasmen är mycket stor. Nu har det också öppnat sig en möjlighet för BMX-grabbarna att få hjälp.
- Jag vet att det är ett otroligt ambitiöst gäng, säger Hans Nilsson på föreningsenheten. De har skött sig själva under alla år, men om de hör av sig till oss ska vi säkert hitta på en lämplig lösning till slut.
Jörgen Larsson


Trots usla förhållanden klarar Christopher Dalsäng av avancerade hopp. Nu är det flera som vill bli lika duktiga. Foto:NICK BLACKMON