Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bo gratis på semestern

Sommar, sol och lågkonjunktur. I år är det många som stannar hemma på semestern för att spara pengar. Men att ge sig ut på resande fot behöver inte kosta skjortan. GD.se tipsar om de billiga semesteralternativen och den här gången visar vi vägen till gratis boende.

Annons

 Världen över bor det människor som gärna släpper in främlingar i sina hem och låter dem sova över gratis. Och givetvis finns det en hemsida där de bjuder in studenter, ryggsäcksresande och andra socialt nyfikna personer på jakt efter billigt boende under semestern. På couchsurfing.org går det att hitta gratis övernattningar i över 200 länder och medlemmarna erbjuder allt från en madrass i en tipi i Mongoliet till en egen lägenhet i Miami.

Andrea Bodin, student i Gävle, har varit medlem i Couchsurfing sedan september 2008 och har bott över hos främlingar två gånger. Första gången var det på en resa till Tammerfors i Finland med några vänner.

– När vi ringde på dörren till 80-talsvillan öppnade en kille i tigerdräkt. I huset bodde ett gäng kompisar som hade fest och vi hade hur kul som helst när vi bodde där. Andra gången bodde jag i en minimalistisk lägenhet med stora soffor och hemmabio över hela väggen, säger hon.

Även om couchsurfing är gratis tillhör det god sed att köpa egen frukost och kanske laga mat till värden som tack. Sen får man räkna med att själv ställa upp i sin hemstad.

– Man kan välja själv om man vill låta främlingar sova över eller bara bjuda på fika eller tipsa om saker att göra. En gång fick jag besök av en familjefar från Norge som var på genomresa. Vi satt i mitt kök och pratade i flera timmar, säger Andrea Bodin.

Säkerheten med att flytta in hals över huvud hos en främling bygger på omdömen som resenärerna själva lämnar om varandra.