Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bo Kaspers Orkester får hela Gävle konserthus att svänga

Klockan 19.30 så släcks det i ett knökfullt konserthus, sju man glider in på scenen och öppningsspåret från senaste skivan Att vara ung, scenen är snygg, i retrostil både instrument och bandet ser ut som de skulle kunna vara några hippa jazzkatter från "Monica Z"-filmen.

Gilla GD Kultur och Nöje på Facebook för fler nöjesnyheter

Det är lätt en sådan här kväll att tro att Bo Kaspers orkester är älskade av alla men bandet väcker faktiskt ganska starka känslor, föraktfullt brukar de kallas soundtracket till medelklassens radhusområden och det sägs att det är Ulf Lundells hatobjekt nummer 1.

När Bo Kaspers Orkester kom fram för nästan ett kvarts sekel sen så tyckte jag deras okomplicerade 60-tals jazziga pop på svenska var både fräsch och bra, sen har de över alla de elva album bytt stilar nästan varje gång, trots det är det väldigt lätt att höra att det Bo Kaspers orkester när man hör dem.

Kanske finns det något i kritiken jag förstår för det är verkligen lite lagom trevligt över bandet men samtidigt betyder det också att det är superproffsigt ut i fingerspetsarna. Låtordningen är en imponerande lista, och de ger verkligen valuta för entrépengen, om jag räknar rätt blir det 23 låtar.

Bo Sundström står lite framför de andra men när det är solo får de andra kliva fram i rampljuset och publiken klappar såklart precis som på riktiga jazzkonserter. Bosse är jovialisk och pratar varmt om Gävles konserthus om både dess plats och prakt.

Deras symbios av mjuk soulig groove med både jazziga och latinska inslag gör att det mesta rullar på ett ganska gemytligt mak, Bosses norrländska klang och hans betraktande texter gör att det får en lätt vemodig ton. Givetvis är det en enkel seger för bandet, folk har betalat dyra pengar för biljetterna, ätit och druckit gott, klätt upp sig och det är ju ändå fredagskväll. Sakta börjar tempot bli lite högre, rytmerna lite hårdare, folk sittdansar och Bosse dansar som han vore en James Brown wannabe. När "Det går en man i mina skor" spelas reser en del i publiken helt sonika sig upp och någonstans där så börjar det svänga till men då tar de ned det igen med en monolog om det kritiska läget i världen och en fin version av "En ny skön värld". Men bandet är så pass rutinerade så de tar upp tempot igen och plötsligt är hela konserthuslokalen ett diskotek och alla står upp och dansar.

Visst kanske Bo Kaspers Orkester är landet lagoms husband men så proffsiga och svängiga som de var i kväll så är jag den första som höjer en tumme upp.

Läs mer: Bo Kaspers Orkester spelar för utsålt Gävle Konserthus

Håll koll på de största nöjesnyheterna – ladda ner Gefle Dagblads nya app här, till Iphone eller till Android!

Peter Alzén