Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bo-Lennart har i 24 år sett till att barnen har säkra lekplatser i bostadsrättsföreningar: “Det finns lekplatser jag har stängt ner”

Ingen ska behöva oroa sig för om lekplatsen är säker eller om det finns risk för strypning, huvudskador och sticksår.
– Det är viktigt att besikta alla lekplatser, både för de boende och barnen som vistas där. Vi vill inte att någon ska skada sig eller råka ut för en allvarlig olycka, säger Bo-Lennart Lindström, reparatör och besiktningsman på HSB Södra Norrland.

Lekplatsen är en kär gammal vän för alla föräldrar och barn som vill komma ut i friska luften och gunga, åka rutschkana eller baka kaka i sandlådan. När Bo-Lennart Lindström besiktar en lekplats arbetar han efter tre kategorier; a-fel, b-fel och c-fel. Han förklarar att a-fel innebär att det är risk för allvarlig skada och att felen bör åtgärdas omedelbart.

– Det kan till exempel vara en rutschkana eller ett lekhus där barnen kan fastna med huvudet. Vi är stenhårda när det gäller hals- och huvudmått. Det finns lekplatser som jag har stängt ner. Säkerhet kommer först, säger han.

Alla fastighetsägare i Sverige måste besikta sina lekplatser en gång om året

Alla bostadsrättsföreningar som har en lekplats är enligt lag skyldiga att hålla vissa säkerhetskrav. Genom att anlita en besiktningsman av lekplatser en gång om året får fler barn möjlighet att vistas i trygga miljöer.

Bo-Lennart undersöker dessutom bland annat gungor, klätternät och sandlådor. Inget barn ska kunna fastna i redskapen, klämma sig eller göra sig illa. Om lekplatsen är byggd i trä kontrollerar han att materialet inte har börjat ruttna.

– Stötdämpande underlag vid gungorna är det vanligaste felet. Det är även viktigt att sanden är fräsch. När jag är färdig med besiktningen får kunden en rapport med åtgärder – eller om allt ser bra ut, säger han.

– Det är viktigt att besikta alla lekplatser, både för de boende och barnen som vistas där. Vi vill inte att någon ska skada sig eller råka ut för en allvarlig olycka.

Vill du få hjälp med besiktningen av er lekplats? Skicka ett mail så hjälper vi er!

Alla fastighetsägare i Sverige måste besikta sina lekplatser en gång om året. Efter 24 år som anställd på HSB Södra Norrland har Bo-Lennart Lindström lång erfarenhet av att både besikta lekplatser åt fastighetsägare och bostadsrättsföreningar i Sundsvall, men han har även hand om bland annat allmänna reparationer och fuktkontroller i badrum.

– Ingen dag är den andra lik och jag har trevliga arbetskamrater. Det är ett väldigt fritt arbete och jag får vara utomhus och träffa nya människor. Våra kunder är duktiga på att besikta sina lekplatser och vissa gör det till och med två gånger om året, säger han.

Vid behov hjälper HSB Södra Norrland till med att bygga bort farliga fel på lekredskapen, se till att fallutrymmet är tillräckligt stort och att underlaget är tillräckligt stötdämpande. Allt enligt gällande standard och säkerhetsföreskrifter.

– Vi kan också hjälpa till med att beställa nya lekredskap, bygga om befintliga och anlägga helt nya lekplatser. Det är inte roligt att läsa om olyckor som har hänt på lekplatser runt om i Sverige, avslutar Bo-Lennart Lindström på HSB Södra Norrland

Lekplatsbesiktning

Utemiljöns utformning ska uppfylla lagens krav finns reglerat i Plan- och Bygglagen, PBL. Där anges hur både själva lekplatsen och fasta anordningar ska se ut och underhållas för att minimera risken för olyckor, för att vara tillgängliga och kunna brukas av personer med nedsatt rörelse- och orienteringsförmåga. Vid besiktningen kontrolleras bland annat lekredskapen, underlaget och om det finns några uppenbara risker. Allt presenteras i ett utförligt besiktningsprotokoll så att fastighetsägaren enkelt får översyn och kan åtgärda eventuella brister.

Ovan artikel är framtagen av Brand Studio Mittmedia och HSB Södra Norrland och ej artikel av nyhetsredaktionen.

Fler artiklar i
HSB Södra Norrland
ANNONS FRÅN HSB SÖDRA NORRLAND

Från extrajobb till anställning – Khalid och Emma-Lina trivs på HSB: "Jag lär mig nya saker hela tiden"

Emma-Lina Haglund hyrdes först in via ett bemanningsföretag, Khalid Karim började med att hoppa...
ANNONS FRÅN HSB SÖDRA NORRLAND

Håkan och Linda har gjort sin karriärsresa på HSB: "Här får man stora möjligheter att utvecklas i karriären"

En tänkte bara ta ett tillfälligt vikariat, den andra hittade sin första tjänst av en slump....
ANNONS FRÅN HSB SÖDRA NORRLAND

Göran har jobbat 20 år på HSB: "Det är väldigt givande att kunna lösa människors problem"

Varierande arbetsuppgifter, trevliga kollegor och stora möjligheter att styra sin egen arbetsdag....
ANNONS FRÅN HSB SÖDRA NORRLAND

Förvaltaren Malin kom tillbaka till HSB: "En trygg arbetsplats och en tjänst där jag kan göra skillnad"

Som fastighetsförvaltare på HSB är Malin Eklöf en viktig länk i att skapa en ännu bättre...
ANNONS FRÅN HSB SÖDRA NORRLAND

Sunes bostadsrättsförening tog hjälp av HSB för underhåll under pandemin: "Vi kände oss trygga med att det kunde göras coronasäkert"

Under den pågående pandemin har många bostadsrättsföreningar tvekat inför att genomföra underhåll...
Visa alla artiklar