Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

BO:s låtsasproblem

Barn ska känna sig trygga, uppmärksammade och respekterade. Det är ett påstående som få kan ha något emot. Men hur barnvänligt kan, och borde, ett samhälle bli?

På tisdagen presenterade Barnombudsmannen, BO, sin årsrapport. Och som vanligt hittar BO ”bekymmersamma” tecken på att barn inte behandlas på rätt sätt.

Visserligen svarar över 90 procent av barnen i femte och åttonde klass att de har rätt till vård när de blir sjuka, rätt att gå i skolan, rätt att träffa båda sina föräldrar, rätt att leka, att välja sin religion och att behandlas på samma sätt som andra.

Men BO är inte nöjd. Endast var femte barn klarar nämligen av att relatera rättigheterna till barnkonventionen. Det gör i sin tur att barnen har svårt att kräva respekt, tror myndigheten.

Just det där med respekt är något som BO oroar sig för. Att de allra flesta blir väl bemötta av sina föräldrar, i skolan och av andra vuxna i den omedelbara omgivningen räcker inte, anser BO.

Betyget för vårdcentraler, bibliotek och bussar är nämligen sämre.

Särskilt 14-åringarna ger institutionerna lågt betyg.

Fast är det så märkligt att endast tio procent av 14-åringarna hävdar att de hittar vuxna som ”respekterar dem och som tar dem på allvar när de har något viktigt att säga” på bussen?

Självklart finns det barn som behandlas illa av vuxenvärlden. BO borde koncentrera sig på dem, istället för att blåsa upp minimala orättvisor till stora problem.