Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bockbrännare borde få hårda kroppsstraff"

/

Uje Brandelius är popartisten/journalisten/tv-tyckaren som fått hela Alternativsverige att sjunga med i texter som handlar om allt från sexuella förbindelser inom partiorganisationer, till mobbare som egentligen bara är små rädda Jerrys. I våras släppte hans band Doktor Kosmos sin senaste skiva och alldeles nyligen utsågs han till pressekreterare för vänsterpartiet. Trots ett späckat schema fick GD.se sig ett snack med gävlesonen som dock sedan länge bor i Stockholmsförorten Bredäng.

Annons


– Det är min uppväxtstad och jag bodde där i tolv år av mitt liv. Efter det har jag också bott i Gävle på deltid i fem år. Det är en jättehärlig stad i lagom doser. Förr brukade jag alltid komma tillbaka på juldagen, men jag har slutat med det sedan alla mina kompisar slutat gå på krogen.


– Jag har alltid trivts i Gävle och jag tror att många som har ångest inför sina uppväxtstäder känner så för att skoltiden var jobbig. Jag trivdes i skolan och stannade kvar i Gävle efter gymnasiet och började jobba. På så sätt fick jag en mer vuxen relation till staden, vilket jag tror har varit väldigt bra. Min uppväxtångest är bearbetad.


– Det är nära till alla man känner och nu för tiden är det även en bra stad att spela i. Tidigare har jag varit jävligt besviken på Gävle och det har alltid känts som om alla spelningar vi haft blivit halvt misslyckade. Men när vi spelade på Spegeln i våras gick det jättebra. Allt satt på plats och publiken var med på noterna. Så det var ju väldigt kul.


– Det kan alltid bli mer spelställen och caféer.


– Jag gillar Alderholmen och all industriromantik som finns där. Jag gillar också de nya hus de byggt där ute med kanaler. Det är kul att de bygger i hamnen, för stan behöver mer kontakt med havet.
– Det är märkligt med Gävle som är en klassisk hamnstad, men jag har nästan aldrig åkt båt där. Det är obegripligt.


– Oj det var svårt. (det blir tyst länge)
– Men jag får väl säga Venedig då. Gävle kan ta efter genom att bygga ännu fler kanaler och öppna sig mot havet. Vatten är en livskvalitetsförbättrare utan like.


– Det brukade vara Centralcaféet, men det är ju inte lika sjabbigt längre som jag gillar det. Men jag kan förstå att de piffar upp för det är ju bara kulturarbetare som jag som gillar sjabbiga ställen. Nu för tiden tycker jag att Spegeln är bra.


– Skeppet var min favoritkrog när jag bodde i stan. De hade högbrynt husmanskost och var väldigt bra. Nu har jag ingen speciell favorit.


– Jag känner väl någon sort känsla av "Homecoming". När jag inte varit där på länge tänker jag på allt som förändrats. På senare tid så har de piffat upp väldigt mycket. Det verkar råda någon slags uppiffningstrend. Fast det går väl i cykler. Det som var piffigt när jag flyttade har ju hunnit bli ganska sjabbigt vid det här laget. Städer är ju som amöbor.


– Runt konserthuset och forsarna nedanför är väl det närmaste Gävle kommer en vykortsvy. Det är ett fint andningshål.


– Stortorget ser ut som alla andra svenska torg. Det är ju inte extremt fult, men så extremt vanligt och tråkigt. Det finns inget unikt med det.


– Då tar vi en sväng på Brynäs. Det är Gävles intressantaste stadsdel med många gamla fina hus blandade med miljonprogram. Det är en riktig arbetarstadsdel med mycket historia. Det är väl Gävles svar på Södermalm och har stor potential.


– Läget. Det är både dess styrka och dess förbannelse. Det ligger så pass nära Uppsala och Stockholm att det är lätt att flytta utan att man känner att man emigrerar. Samtidigt är det ju bra, för att det är lätt att flytta tillbaka utan att det känns så konstigt. Jag har själv funderat på att flytta tillbaka, men nu går inte det då mina familjeförhållanden inte skulle fungera då.


– Min kompis Lisa Pehrsdotter. Hon har stannat kvar i Gävle i stället för att göra karriär i Stockholm som hon mer eller mindre var predestinerad för. Det har ju minskat Braindrainen en aning och det hedrar henne.


– Jag blev jätteglad när Gefle klarade sig kvar i Allsvenskan. Men när jag växte upp var det ju Brynäs mitt hjärta klappade för. Då visste jag knappt att Gefle IF fanns till. Hockey är också en roligare sport.


– Gävle är porten till Norrland.


– Självklart ska den brinna. Det tror jag de flesta Gävlebor tycker. Det får inte bli någon laglig variant, utan det borde vara hårda kroppsstraff för alla som åker fast. Typ skampåle. Det ska vara lite sport tycker jag.

Mer läsning

Annons