Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bocken

Annons

"Världens största halmbock", har blivit en symbol för Gävle. Bocken är dock mest omtalad för att den så ofta bränts ner, vilket skapat intresse hos medierna i Sverige och en stor del av världen. Pengar brukar satsas på om bocken ska brinna eller inte. 1994 fick bocken ett namn när Gävle kommuns turistbolag Gävle Co lanserade "Hircus", vilket betyder illaluktande getabock!
Den första bocken byggdes 1966 efter en idé av reklamkonsulenten Stig Gavlén och ställdes på Slottstorget till julskyltningen. Den bekostades av Södra Kungsgatans Förening, handlarna vid gatan. Bocken brann på nyårsnatten, och en man dömdes för brottet. Även 1968 och 1970 brändes bocken ner och Söders köpmän ville inte bekosta fler bockar.
Naturvetenskapliga föreningen, NF, vid Vasaskolan ställde 1971 en manshög bock på Slottstorget och gjorde varje år allt större bockar som fick varierande öden. Någon kördes ner med bil, en slogs sönder, några brändes.
1986 beslutade Söders Köpmän att åter uppföra en bock. Den blev 12,3 meter hög och kom in i Guinness' rekordbok. NF:s medlemmar kände sig kränkta och byggde en egen bock som ställdes intill den stora. Sedan dess har det varje år funnits två bockar på Slottstorget. De flesta har brunnit eller skadats och myten om att bockbrännarna inte åker fast lever trots att flera brännare har dömts. 
Våren 1990 byggdes en extra bock för att brännas ner i inspelningen av Colin Nutleys film "Black Jack".
Bocken har fått vara med vid uppvaktningar av myndigheter, bland annat 1991 då man försökte rädda utbildningen vid Hälsinge regemente kvar i Gävle. Bocken är även mascot vid landskapstävlingar, små bockar säljs som souvenirer och bocken finns på julkort. Bocken var symbol vid junior-VM i ishockey i Gävle 1992-1993 och när en del matcher i senior-VM i april 1995 spelades i Gävle.
Det skapades också en bock av plywood som skickades till Italien vid VM i ishockey 1994 och som stått utanför Furuviksparken.
Källor: Gustafsson, L: Bocken brinner! En dialog på offentlig plats och i Gävles lokalpress (ingår i Gatan är vår. Ritualer på offentliga platser); Gustafsson, L: Bockbyggare och bockbrännare (stencil).