Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bocken byggs inte upp på nytt

Gävlebocken hann stå en vecka innan mordbranden var ett faktum.
– Vi kommer inte att bygga upp någon ny bock, vi har ingen reserv, säger halmjättens presstalesman Anna Porelius.

45-årsjubileet av den världskända Gävlebocken blev inte långvarigt. Strax innan tre i går natt slukades bocken i eldens lågor för 28:e gången. Kvar finns bara ett utmärglat skelett som monteras ner på måndag.

– Jag blev väldigt förvånad över hur tidigt bocken brändes i år. Det väcker mycket känslor både hos oss som jobbat med bocken och bland Gävlebor. De är arga och tycker vi behöver bättre bevakning, som vi inte hade resurser till. Barn ringer till oss och gråter.

På vadslagningssidan Bet24 spekulerades det ifall bocken skulle brinna ner innan jul. Oddsen var 6,50 gånger pengarna om den brann innan julhelgen mot 1,10 om den klarade högtiden.

– Vi brukar hålla lite koll så vi vet vilka nätter som är mest kritiska. Det är tråkigt att det spelas om bockens öde, men det står givetvis företag helt fritt att anordna vadslagningar.

Bockens förvaltare Bockkommittén kommer att upprätta en polisanmälan där de kräver den eller de skyldiga på 200 000 kronor.

Kameraövervakningens bilder sparas inte, det vore olagligt. Men materialet hade inte heller dugit till att använda som bevismaterial, enligt Anna Porelius.

– Tillsammans med andra sponsorer betalar vi 150 000 kronor för bocken. Kommunen står för 50 000 kronor av denna summa. Det är en billig marknadsföring med tanke på att bocken är en världskändis. Men den är en bättre världskändis när den finns kvar.

Vad är din hälsning till pyromanen?

– Det är tråkigt att någon vill förstöra julstämningen och vandalisera en så fantastisk julsymbol för Gävle och Sverige.

Inte helt oväntat diskuteras även bockbränningen på forumet Flashback. En användare skriver innan dådet: ”Säg att man går ihop 30 pers, åker ner dit och bränner ner skiten. Alla satsar valfri summa på att den brinner så får alla betalt”.