Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bocken klarade nyårsnatten

Utökad bevakning har räddat Gävlebocken från att brinna. Hittills. Men hur mycket bevakningen kostat vill inte bockkommittén avslöja.

I år har Gävlebocken bevakats av vakter och kameror, men bockkommitténs ordförande Kurt Lagerholm vill inte berätta någonting om hur mycket bevakningen kostar eller hur många personer som är inblandade.

Inte heller vill han säga någonting om huruvida bevakningen utökas under nyårshelgen.

– Det enda vi säger är att vi har förstärkt bevakningen avsevärt för hela perioden.

Detta för att ingen ska kunna räkna ut hur vaktpassen fördelas under dygnets timmar.

Bevakningen sköts av ett vaktbolag. Polisen har avrått bockkommittén från att använda ideella krafter, eftersom bockkommittén i så fall skulle bli ansvarig om någon skadas under ett vaktpass.

Bocken kommer att monteras ner på måndag och Kurt Lagerholm hoppas att bockbyggarna ska slippa ta rätt på en bränd stomme.

– Det är ett skitgöra.

Han tillbakavisar alla teorier om att en bränd bock innebär bättre PR än en bock som inte brinner.

– Vi kan aldrig någonsin försvara att 160 000 kronor går upp i rök.

En enda gång har kommittén faktiskt ordnat en officiell bockbränning. Trästommen var skadad sedan tidigare års bränder och behövde ersättas med en ny till året därpå.

– Men det blev mest rök, så det gör vi inte om, säger Kurt Lagerholm.