Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bocken lever farligt utan skydd

En brännbar bock gjord av kornhalm från whiskytillverkning.
Så ser årets upplaga av den kända Gävleprofilen ut.

Annons

Efter två år är det slut med brandskyddsimpregnerade bockar. Den behandlade halmen har sugit åt sig väta och gett bocken en inte alltför halmfärgad och stråspretande look. Kommunens informationschef Anna Östman säger att de fått mycket kritik.

– Man har tyckt att den har sett ut som en välansad brun terrier.

Att det finns en önskan om att bocken ska brinna och den uppmärksamhet det ger förnekar hon. Hon hoppas att bocken ska få stå kvar utan annat skydd än bevakning och brandsläckare vid varje ben.

Någon reservbock finns inte.

– Bränner ni upp den får ni ingen ny.

Varför man överhuvudtaget går ut med att bocken är oskyddad beror på att företaget som tillverkar impregneringsmedlet skulle lida stor skada om bocken plötsligt började brinna och folk trodde att någon lyckats överlista brandskyddet.

– Vi måste gå ut med det här för deras skull. Annars hade det så klart varit smart att ligga lågt med den här informationen, säger Anna Östman.

Nyheten om att bocken inte impregneras satte fart på spelbolagen redan i går. Det är en tradition sedan 1980-talet att satsa pengar på om bocken brinner eller inte. Men med de senaste årens impregnerade bockar har vadslagningarna svalnat.

Håkan Ollikkala på kommunens arbetsmarknadsenhet har ansvarat för bockbygget i nio år. Benen och huvudet är halmade och klara, horn och kropp återstår innan det är dags för montering. Fyra personer binder halmmattorna den består av, och fyra-fem personer snickrar stommen. Räknat i effektiv arbetstid är bockbygget ett treveckorsjobb.

I år kommer halmen från Enköpingstrakten. Mackmyra Whisky vill vara med på ett hörn av bockhajpen och har lämnat lite av sin överblivna kornhalm till bockbyggarna.

Invigning blir det som vanligt första advent, i år liksom i fjol med musikfyrverkeri. Invigare blir den annars radiopratande Titti Schultz.

Bocken lever ju numera aäven ett virtuellt liv och det kommer den att göra i år också. Förra året klickade besökare från 110 länder på webbkameralänken och en sån blir det i år igen, liksom en blogg.

– Vi kommer också att ha en bockcommunity. Vi fick så så enormt mycket mejl från hela världen, säger Anna Östman.

Genom den ska alla frågor om bocken besvaras.

” Man har tyckt att den har sett ut som en välansad brun terrier.”

Anna Östman

Gävle kommuns informationschef