Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt sida vid sida - kort sagt: Europa!

/

De rör sig genom ett Europa de känner väl. En världsdel som är deras. Tillsammans söker de upp några av de sjudande metropolerna.

Annons

Städer som pulserar av liv, rörelse och en mänsklig mångfald; städer som andas av egen kraft, storstäder som genom sitt förflutna är laddade med betydelser och döljer skikt efter skikt av minnen möjliga att skala av och blottlägga för den intresserade och initierade.

De träffas i Paris, Wien, Barcelona och i München och till sist även i Helsingfors. Men mest reser de i minnenas spår och skuggor. De rör sig genom ett såväl lockande som fatalt förflutet. Humanism och barbari, storslagna byggnadsverk och blodiga tortyrkällare, himlastormande diktverk om morgondagens drömmar och stövelklädda arméer som ockuperar land efter land. Allt, sida vid sida, det värsta och det allra ypperligaste. Kort sagt: Europa!

De färdas genom historien och passerar de stora romanerna och möter – som levande vålnader som ännu viskar sina sanningar – de skarpsinniga och framsynta författarna från Charles Baudelaire till Edith Södergran. De korsar även sina egna spår, återkallar och berättar om de många tidigare besök de gjort i dessa städer.

Även deras egna böcker – deras försök att fånga världen i ord – är med dem på resan och utgör ett sorts referensbibliotek för den resonerande duon och dyker upp i form av citat. Ulf Peter Hallberg och Carl-Henning Wijkmark har med ”Städernas svall” skrivit en upplyftande avvikande och annorlunda bok.

Deras resa tar självfallet sin början i Paris. På något sätt är denna stad såväl Hallbergs som Wijkmarks utgångspunkt. Carl-Henning Wijkmark vistades här en längre tid i de formande ungdomsåren. Ulf Peter Hallberg ägnade tidigt år av mödor – kärlekfulla sådana – åt att översätta det mäktiga men aldrig avslutade verket ”Passagearbetet” av Walter Benjamin, ett verk som på flera sätt har staden Paris som huvudperson.

Denna resa är också en ständig dialog, en sorts växelsång mellan två bildade herrar som till vardags – i helg och söcken lika – lever genom att skriva. De är, kort sagt, två intellektuella européer som betraktar samtiden och historien. Samtalet de för rör sig över så vida fält att det här undandrar sig varje försök till sammanfattning. Ett återkommande tema är dock kritiken av den kulturella kollaps vi lever mitt uppe i. Där framstår – kanske en aning överraskande med tanke på hans tidigare böcker – Carl-Henning Wijkmark som avsevärt mer optimistisk än den yngre Ulf Peter Hallberg. Men i själva beskrivningen av sakernas tillstånd idag är de överens.

”Nu finns det hos oss”, skriver Wijkmark, ”en målmedveten fientlighet mot högkulturen”. Kulturens uppgift är dock att ”den ska genomlysa samhällslivet helt enkelt. Man vill göra den till en privatsak för dem som har råd med den.”

Ulf Peter Hallberg framstår här – till skillnad från sina egna böcker, som till exempel ”Grand Tour” och ”Europeiskt skräp” vilka jag personligen håller mycket högt – som drabbad av en sorgmodig melankoli, han är ibland mer illusionslöst nostalgisk än inspirerat engagerande. Men det gäller att se till att historien och historierna inte tillåts falla i glömska. De måste – om och om igen – väckas till liv. De måste berättas på nytt.

Två svenska, två ovanliga uppenbarelser i den svenska ankdammen genom sin europeiska utblick, ägnas ett särskilt intresse i boken. Det är Vilhelm Ekelund under hans hårda och fattig år i Berlin och den då ännu unge Bertil Malmberg som under flera år levde i München. Mycket av vad Bertil Malmberg – den senare så uppburne och hyllade poeten och ledamoten av Svenska Akademien – gjorde där i 10- och 20-talens dekadenta och bohemiska kretsar är fortfarande höljt i ett visst dunkel.

Att mitt golv i arbetsrummet nu är fullt av svajiga bokstaplar – Karl Kraus, Bertil Malmberg, Lautréamont, Vilhelm Ekelund, Walter Benjamin, Artur Schnitzler etc – är den bästa rekommendation jag kan ge den inspirerande och tankeväckande boken ”Städernas svall”. Dessutom har jag plockat fram flera volymer av Ulf Peter Hallberg och Carl-Henning Wijkmark – det är hög tid för omläsning.

Crister Enander

Mer läsning

Annons