Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andlöst!

/

Det är många som försöker använda sig av sina yrkeserfarenheter och skriva romaner. Det är inte alla som lyckas.

Annons

Men det gör Kristina Ohlsson (som har varit analytiker på Rikspolisstyrelsen, arbete med terrorfrågor på OSSE i Wien, attaché i Bagdat med mera). Hon kan verkligen använda sina yrkeserfarenheter och skriva fantastiskt bra och spännande krimi. ”Askungar”, ”Tusenskönor” och ”Änglavakter” är tre exempel på högklassig litteratur och den fjärde ”Paradisoffer” är precis lika bra. Frågan om vilken av hennes fyra böcker som är bäst vågar jag inte svara på.

Hennes nya roman är ett litet mästerverk i sig, en andlöst spännande berättelse som utspelas under en handfull timmar dagen efter ett par bombhot mot centrala byggnader i Stockholm.

En Boeing 747 lyfter från Stockholm med destination New York. Flygplanet hinner knappt upp förrän en flygvärdinna hittar ett hotbrev på en av planets toaletter.

Kraven är korta och koncisa: En utvisning av en terrormisstänkt person från Sverige ska stoppas och ett mystiskt CIA-läger i Afghanistan ska stängas. Ombord på planer ska det finnas en bomb som kommer att sprängas om inte kraven uppfylls. Samma sak händer om planet försöker landa.

Och det är ju inte bara svenska myndigheter som är inblandade. Planet är ju på väg mot USA och där är säkerhetsorganisationerna inte alls pigga på att låta planet komma fram. Beskedet är lika hemskt som definitivt: USA tillåter inte flygplanet att komma in på amerikanskt territorium. Och bränslet räcker inte hur länge som helst...

Alex Recht och Fredrika Bergman återkommer som huvudpersoner. Alex som leder utredningen av kapningen och Fredrika tillfälligt tillbaka i polishuset som regeringens förlängda arm. Och så finns den nya chefen på Säpos kontraterrorenhet, Eden Lundell förstås med.

Kristina Ohlsson har skrivit en tät och mycket spännande roman, närmast filmisk i sin uppbyggnad.

Det märks att hon kan det diplomatiska spelet precis som hon är insatt i polisens organisation och sätt att arbeta.

Och viktigast av allt, hon kan förvalta sina kunskaper och överföra dem till lysande prosa.

Mer läsning

Annons