Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ånger med hopp om försoning

/

Tio år känns ibland som ett ögonblick, det vet vi alla som då och då funderar över ”när var det nu det där hände?” Men tio år kan också vara en evighet, eller näst intill i alla fall.

Annons

Jag kan tänka mig att Hans Larsen tycker att det är en evighet sedan han dömdes till fängelse. Han är nu 72 år och släpps ut efter avtjänat straff. I staden finns hans dotter Marianne och hennes dotter. Marianne och Hans Larsen har varken träffats eller hört av varandra på något annat sätt under tio år.

Hans Larsen och Marianne är huvudpersoner i Roy Jacobsens roman ”Ånger”. Romanen handlar bland annat om just det titeln säger. Men den handlar också om många andra allmänmänskliga och allmängiltiga frågor.

En fråga är om det går att förlåta. För Hans Larsen är det självklart att Marianne inte vill ha något att göra med honom. Marianne tror för sin del att pappan sitter kvar i fängelset. Men på något sätt känner hon på sig att pappan kanske finns där ute och pappan å sin sida anlitar en uteliggare för att få veta lite grann om sin dotter och sitt barnbarn.

På så vis rör de sig i ett slags kosmos som utgörs av staden där de bor. De cirklar runt varandra, Hans Larsen utan att våga ta kontakt, Marianne utan att våga se det uppenbara – att pappan har lämnat fängelset.

En mycket viktig person i handlingen är den mycket välbärgade Agnes Almlie som tar sig an Hans Larsen. Larsen blir en kombinerad trädgårdsmästare och sällskapsperson hemma hos Agnes och hennes make som är handikappad efter en stroke.

Jag tycker mycket om den här romanen som ger ett slags hopp om att försoning är möjlig även mellan människor som har en avgrund att överbrygga. Det är också väldigt spännande, nästan som en slags thriller. Jag brukar ofta tänka när jag läser en bra berättelse att detta handlar om verkliga människor, inte om uppdiktade figurer.

Det är då jag känner att jag har läst något riktigt, riktigt bra.

Mer läsning

Annons