Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu en dag är det sommar

Det är en stilla dag på jorden, ännu en dag är det sommar. Men redan anas kylan som rör sig över vattnen, i träden som snart ska gå till vintervila.

Annons

Någonstans ber Gud om ett lösenord, i himlen som har ett fäste på jorden, den sista sommardagen.

Så är stämningen i Lars Löfgrens nya diktbok, ”Himlens fäste”. Ännu minnen av den ljusa sommarnatten, solen som värmer ängarna och livet som ännu har långt kvar till sin egen vinter. Men tiden går, handen har åldrats och visar nu en karta med okända stigar. Det mörknar i världen och i poesin.

Löfgren är en finstämd poet, lågmäld och eftertänksam, hemmastadd i både värld och liv. Om det har han skrivit i tidigare samlingar. Men nu har åren gått och livets långa sista vinter väntar. Det är ibland dystert att läsa hans nya dikter; där skymtar åldrandet som livsupplevelse och sluttankar finns mellan raderna. Ändå är det inte helt dystert. Här finns en lätt absurd humor i en och annan dikt, i en om en visslande björn, en annan om mannen som finner sig släpa på sin hustru genom skogen och slutar med att han skär halsen av henne. Som en hallucination i sensommarmörkret.

Eller ett finstämt avsked som i dikten om Signe:

Här slutar larmet

från världen utanför

Här slutar alltmän väg

Allt hon äger

finns i den slitna

resväskan

på vägen

innanför de höga

spetsiga grindarna

en obestigbar välkrattad väg

fram till det vita huset

med skiffertak

Hon heter Signe

och är nitton år

Efter en stund

öppnas grindarna

Ljudet skär

mellan träden

Hon tar väskan och

går in

för att aldrig mer

vara i livet

Det är sorgset och stämningsfullt vackert, en poesi varsam om orden, liksom tassande på tå till läsaren, viskande. Så är Lars Löfgrens poesi ofta, också när den fått ett mörkare, mer sorgset drag än i tidigare samlingar. Men behållit särart och ett poetiskt egensinne med ett svagt eko från värmländska poeter före honom.

Curt Bladh

Mer läsning

Annons