Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildoktor på whiskytur

/

Bosse ”Bildoktorn” Andersson har åkt Sverige runt på jakt efter den ultimata whiskyupplevelsen.

Annons

Och han hittar förvånansvärt mycket kul. (Man ska komma ihåg att Sverige är landet som fram till för drygt 20 år sedan fick hålla till godo med Glenfiddich som enda single malt i bolagets sortiment). Sen kom whiskyboomen. Och med den Mackmyra. Att destilleriet i Valbo får mycket utrymme i boken är knappast förvånande. Det var här allt startade. I dag finns tio destillerier runt om i landet, även om de flesta än så länge inte hunnit producera någon färdig whisky. Det krävs ju per definition minst tre års lagring för att en skvätt sprit i en trätunna ska få kallas whisky.

Naturligtvis går det inte att skriva en hel resebok om tio destillerier och ett tunnbinderi, även om det i sig är ett imponerande antal för lilla Sverige. Så Bosse Bildoktorn inventerar även trevliga barer, restauranger och hotell värda en omväg för whiskyälskaren. Hans entusiasm över livets vatten smittar definitivt av sig på läsaren och boken är imponerande välskriven. Eller, det kanske är fördomsfullt tänkt att en småländsk bilmekaniker inte ska ha ett så målande språk?

Är det då en nödvändig bok? Inte alls. Men som resesällskap för den whiskyintresserade är den riktigt trevlig. Ett extra plus för fotot, som Bosse Andersson huvudsakligen stått för själv. Vackra Gammelstilla bruk i motljus! Helt klart går kulturmiljöer och whisky hand i hand. Magnus Lundquist

Mer läsning

Annons