Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blodiga humoresker

/
  • Ambrose Bierce. Var en mästerlig krigsskildrare – större än Hemingway anser somliga...

I Ambrose Bierce berättelser är människan en tragisk parentes i historien. Äntligen finns hans blodiga galghumor att läsa på svenska.

Annons

En decembermorgon 1913 red Ambrose Bierce ut i Mexikos vildmark för att aldrig komma tillbaka.

Vad som hände den 71-årige misantropen är det ingen som vet.

Efter sig lämnade han en mängd noveller, 35 av dem är nu översatta till svenska. Det är lilla Hastur Förlag som gett ut samlingen Halpin Fraysers död och andra berättelser.

Bierce är okänd i Sverige, men i sitt hemland nämns han i samma andetag som Edgar Allan Poe, Nathaniel Hawthorne och Herman Melville.

Bierce föddes 1842 växte upp under fattiga förhållanden på Ohios landsbygd. Som 17-åring tog han värvning i armén och under inbördeskriget stred han på nordstaternas sida. När kriget började var han trumslagarpojke och vid dess slut dekorerad major och ärrad veteran.

Han lämnade soldatlivet för en karriär som journalist och gjorde sig ett namn med sina kriminalreportage. Men människans mörker utforskade han inte bara i sitt yrke. Våld och misär hemsökte hans eget liv. Bierce överlevde båda sina söner. Den ene blev skjuten, den andre söp ihjäl sig.

Att Bierce var verksam som journalist märks i hans noveller. Beundrarna av hans sparsamma stil jämför honom med Oscar Wilde och Bernard Shaw, men som skräcknestorn H. P Lovecraft har påpekat blir Bierces berättande ofta fattigt och konstlat. Flertalet av novellerna är tråkiga banaliteter om spöken och cowboys. Men det finns en handfull berättelser som förklarar hans ställning i den amerikanska litteraturen.

Bierces språk gör sig bäst i hans groteska humoresker. Morbida absurditeter skrivna på ett rakt och konstaterande vis gör berättandet kittlande abnormt. Ett exempel är den Swiftdoftande Hundolja där en pojke redogör för hur hans familj livnär sig på att döda spädbarn som de kokar till mirakelmedicin.

I de övernaturliga novellerna möter vi rysligheter vars orsaker är dunkla och hotfulla. Det är i de berättelserna som Bierce tillåter sig vara poetisk och bjuder på fasansfulla visioner. Som i samlingens titelnovell där en själlös kropp vandrar omkring i en skog vars träd droppar från ett regn av blod.

Mest omtyckt är Bierce för novellerna om det amerikanska inbördeskriget. Somliga har hävdat att han som krigsskildrare överträffar självaste Ernest Hemingway.

Mästerverket Chickamauga är en annorlunda berättelse om slaget med samma namn. En dövstum pojke ger sig ut för att leka ovetande om att striderna har börjat i närheten. Snart möter han horder av lemlästade män som kryper mot Chickamauga, Dödens flod på irokesernas språk.

För den lilla pojken blir denna syn mystiskt skräckfylld som om han klivit rakt in i helvetet.

Mer läsning

Annons