Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chicklit att återkomma till

/

Annons

"Bridget Jones dagbok" , Helen Fielding (Richter, 1998):

Ytlig? Ja. Rolig? Dubbel-ja. Med "Bridget Jones dagbok" satte Helen Fielding 1996 standarden för chicklit-romanen. Sedan dess har den vimsiga, kärlekstörstande, viktmaniska Bridget blivit en schablonfigur som många retar sig på. Men då kändes det humoristiska sättet att skildra en singeltjejs trassliga liv nytt och fräscht. I höst kommer det en tredje bok i serien, har Fielding avslöjat. Håller Bridget 2013?

Sara Ullberg/TT Spektra

"En dag" , David Nicholls (Printz Publishing):

En halvdryg överklasskille och en trubbig, lite vilsen, arbetarklasstjej hamnar i säng på examensnatten. De fortsätter hålla kontakten men blir av olika anledningar inte mer än vänner. Egentligen är konceptet banalt. Men berättelsen om Emma och Dexter är en fin relationsroman som klarar av att vara känslosam utan att bli sentimental. Dessutom är den något så ovanligt som en chicklit som uppskattas av båda könen, och som berättas både ur mannens och kvinnans perspektiv.

Sally Henriksson/TT Spektra

"Vägen från mannens hjärta"/"I lust och nöd" av Nora Ephron (Alba, 1986):

Chicklit och romantiska komedier går hand i hand. Med "När Harry träffade Sally" och "You've got mail" säkrade Nora Ephron sin ställning som drottning av romantiska dialoger. Men hon började som journalist och slog igenom som författare med läsvärda "Heartburn" (har fått såväl titeln "Vägen från mannens hjärta" som "I lust och nöd" på svenska) som hon skrev i efterdyningarna av skilsmässan från Watergate-journalisten Carl Bernstein. Ingen käck chicklit, men en ärlig relationsroman.

Elin Viksten/TT Spektra

Mer läsning

Annons