Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den perfekte mannen?

/

En före detta flickvän placerade Olle Ljungström på piedestal som Den Perfekta Mannen.

Annons

Kanske har det undermedvetet påverkat min bild av honom. Kände jag månne en smula skadeglädje över rapporterna om hans rännstensliv?

I boken om, inte av, Olle Ljungström berättar han utan att blinka han efter en resa till Afghanistan återvände till Stockholm för att knarka ihjäl sig. Till hans storögda förvåning var det ganska svårt. ”Jag har tydligen för gott läkekött”, konstaterar han och man kan ana ett sånt där slugt snett leende.

Nu är han både nykter och drogfri och bor på landet utanför Alingsås. ”Där jag sitter i trädgården och ser blommorna växa”, som han säger i en radiointervju just när jag skriver dessa rader.

Varför är då en bok om den sönderknarkade, rädde men vackre Olle Ljungström läsvärd? Främst för att han är en av våra allra starkaste textförfattare. För att vi får veta lite mer om vännen och människan Olle, skildrad av ett antal människor som stått och står honom nära. Ett varmt porträtt som inte skönmålar ett enda dugg, men ändå inte gottar sig i den misär han bitvis genomlevt.

På köpet får vi ett antal av hans skisser och en DVD med nya, avskalade versioner av några av hans finaste låtar.

Mer läsning

Annons