Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djävulskt spännande

Annons

Tänk dig att du vaknar en morgon, svårt bakfull och upptäcker att du har börjat få horn i pannan. Tänk dig att du märker hur människor du möter börjar berätta sina mest förbjudna tankar och bekänna sina värsta synder för dig. Till exempel läkaren som berättar hur han spanar in och drömmer om den tonåriga dotterns kompis. Eller prästen som berättar var som egentligen sker i sakristian när han är ensam med den frivilligarbetande gifta kvinnan.

Det är vad Ignatius ”Ig” Perrish drabbas av i Joe Hills roman ”Horn”. Läsaren förstår att Ig lever i en mardröm. Hans flickvän Merrin är död, mördad och skändad och Ig var ett tag huvudmisstänkt. Men han är frisläppt i brist på bevis, men alla i den lilla staden Gideon är övertygade om att han är skyldig.

Men vad gör en ung man som plötsligt kan få folk att berätta de mest häpnadsväckande fantasier och bekänna de gruvligaste synder? Tja, han har ju inte särskilt kul. För det är lätt att sätta sig in i, att plötsligt få hela sanningen och inget annat än sanningen serverad oavsett om man vill det eller inte.

Stephen King använde något liknade i klassikern ”Död zon”, fast där fick huvudpersonen framtidsvisioner när han skakade hand med en person.

Berättelsen om Ig är egentligen en klassisk amerikansk historia om unga pojkar som växer upp i en liten stad, blir förälskade och gör entré i vuxenlivet. Lika klassisk är krisen som drabbar de älskande precis när de står på tröskeln till att antingen gifta sig eller...

Jag brukar ha svårt för romaner med övernaturliga inslag och den här romanen har massor av det. Fast när det görs så intelligent och spännande som Joe Hill så är det ändå oerhört spännande, för att inte säga djävulskt spännande.

Och det är ju aldrig fel att dra ner brallorna på USA:s ”söndagsmorgonkristna” så som Joe Hill gör och som Harlan Howard gjorde i den klassiska låten ”Sunday Morning Christian”. Blir det film av ”Horn” borde den låten finnas med på låtlistan.

Mer läsning

Annons