Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En mycket angelägen bok

/

Anders Wennberg läser en 20-årsjubilerande Anne Holt och ser styrkan i den vardagliga krimin.

Annons

Vem bryr sig om att utreda en olycka i ett välbärgat hem i Oslo den 22 juli 2011? Alla tillgängliga resurser går förstås till utredningen av sprängningen i regeringskvarteren och massakern på Utöya.

Ja, det är nog ett litet genidrag av Anne Holt att ge denna roman en fond av det ohyggliga terrordådet som drabbade Norge den där julidagen. ”Död i skugga” är Anne Holts femte bok om kriminalpsykologen Inger Johanne Vik och hennes man Yngvar Stubö.

Inger Johanne är bjuden hem till sin vän Ellen Mohr och hennes make Jon på en stor middag den 22 juli. När hon kommer dit hamnar hon i ett enda stort kaos: Jon och Ellens åttaårige son Sander förolyckas i en olycka i vardagsrummet. Naturligtvis blir det ingen middag den dagen.

På grund av Breiviks terrordåd är det knappt det finns någon polis att skicka till villan. Till slut kommer den nyss utexaminerade och mycket osäkra polisen Henrik Holme dit. Han blir ensam utredare av det som är en olycka men som enligt lagen ska utredas som ett misstänkt dödsfall tills alla frågetecken är uträtade.

Henrik Holme är som sagt oerfaren, men han har ett utvecklat sinne för att känna när något inte stämmer. Han tycker sig se fler och fler tecken på att Sander var en misshandlad pojke. Men förekommer sådant i sådana fina kvarter som där familjen Mohr bor?

Naturligtvis förekommer det i alla miljöer. Henrik Holme blir mer och mer desperat under sin utredning. Han gör formella fel, blir föremål för åklagarens missnöje och till slut blir han av med utredningen. Men han ger sig inte utan kontaktar Inger Johanne Vik som mycket motvilligt måste erkänna att även hon har sina misstankar om att allt inte har stått rätt till hos familjen Mohr.

I år är det faktiskt 20 år sedan Anne Holt debuterade som krimiförfattare. Jag har inte läst precis allt hon har skrivit, men jag minns att jag verkligen gillade hennes 1990-talsböcker. Men jag har också blivit djupt besviken på några av hennes böcker.

Men ”Död i skugga” är en mycket bra bok, den tar upp väldigt angelägna frågor kring fördomar, misstankar och tvånget att i alla lägen upprätthålla en fasad utåt. Porträttet av den sörjande och krisande mamman Ellen är nästan smärtsamt att läsa. Henrik Holme är också en mycket sammansatt gestalt med sin stora osäkerhet och sitt enorma rättvisepatos.

Styrkan i Anne Holts roman är att den känns vardaglig. Nej, jag hittar inget bättre ord. Förstå mig rätt, i det menar jag att det här känns äkta. Det är fjärran från intrikata intriger, fantasifulla konspirationer eller osannolika seriemördare och det är egentligen inte alls nervkittlande som krimi normalt brukar vara.

Det är bara sorgligt eftersom vi alla vet att det är alldeles för många barn som drabbas där de borde vara trygga: I sitt eget hem.

Anders Wennberg

Mer läsning

Annons