Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flod utan vatten

Två ensamma barn som lever i en husbil under en bro intill en stor flod och vars stora glädje är de fåtaliga besöken av en kvinna från staden och de fantasiburna flygresorna under läsningen av en kartbok. Detta är Flod, Carolina Fredrikssons debut.

Annons

Barnen bär namnen Alka och Kappen, floden heter Kadin. Alla tre är helt och hållet Fredrikssons egen skapelse. Men man ska vara försiktig med att benämna det ett fantasifoster. Barnens marginalisering, deras tärande hunger och fattiga nöjen är det som dunkar bakom rutan och försvinner i den dagliga nyhetsrapporteringens brist på tid och inlevelse.

Carolina Fredriksson tycks med detta ha gett sig själv ett uppdrag. Hon vill visa oss det vi inte vill eller får se. Därför låter hon barnens egna röster bära berättelsen.

Ansatsen är ädel. Trots det finns i Flod liksom inbyggd en tomhet och brist på intimitet. Det är som att Alka och Kappen inte blir mer än representanter för världens fattiga och övergivna barn, på samma sätt som floden Kadin inte blir mer än en symbol för gränsen mellan fattiga och rika. Barn utan blod, flod utan vatten. Tyvärr.

Uppriktigheten hos Fredriksson tvivlar jag dock inte på. Hon har på sätt och vis överlåtit sig. Själv syns hon knappast alls, vilket brukar vara ett gott omdöme för en författare. Fördelen med det är att läsaren kan inspireras av Alkas och Kappens fantasi och tolka boken efter eget humör. Men det är också godtroget. Hon litar för mycket på sina karaktärer, vilket gör att boken fastnar i upprepningar som i det här fallet pekar på en viss avsaknad av det Fredriksson vill lyfta fram genom Alka och Kappen och locka ut ur läsaren – fantasin.

Det paradoxala är att berättelsen, från första anslaget, lovar så mycket. Jag väntar, men inget händer, inte förrän mot slutet. Då, helt plötsligt, lyfter både språket och berättelsen och jag tänker att det är här den borde börja, att detta är Flods egentliga källa.

Viktor Björklund

Mer läsning

Annons