Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkliv och miljö lyser

/

Annons

Jamie Bunda är polis i Angolas huvudstad Luanda. Varför han blivit polis är en smula underligt, för han verkar inte vara den skarpaste hjärnan bland detektiverna i den halvt om halvt hemliga polis som han tillhör. Han hör till Bunkern, ett namn som jagar fruktan i många.

Men man anar att Jamie har fått jobbet tack vare att han har en kusin på en högre post inom organisationen.

Nu har han dock fått sitt första egna uppdrag, att utreda mordet på en ung flicka. Under utredningen blir han intresserad av en bil som stämmer in på beskrivningen av den bil som den mördade flickan sågs åka i. Men när det står klart vems bil det är får Jaimes chef kalla fötter och han skickas till nästa chefsnivå.

Men där tas Jaimes upptäckt emot med öppna armar, för här ser hans chef (och kusin) chansen att neutralisera en fiende, alltså en höjdare som ser ut att bli nästa högste chef för polisen i Angola.

Plötsligt är Jaime Bunda utrustad med egen bil, mobiltelefon och har två underlydande. Och de upptäcker saker och ting som är rätt komprometterande.

Författaren till denna underhållande roman heter Artur Pestana, en man som var aktiv i den angolanska befrielsekampen och som var vice utbildningsminister i den första självständiga regeringen. Pseudonymen Pepetela var hans namn under befrielsekriget.

Underhållande är det alltså och väldigt roligt skrivet. Det är satiriskt, med udden riktad mot makthavare som glömt vilka de representerar och var de kommer ifrån. Mot maktens enfald i hemliga polisorganisationer.

Pepetela ställer sig på stadens invånares sida. Romanen igenom känner jag att här skriver en man som verkligen älskar sin stad med alla dofter, maten som är en blandning av Portugal och Afrika, människorna. Det är folklivet och miljön som lyser starkast. Liksom huvudpersonen Jaime Bunda själv. Och inte sjutton är han så enfaldig som man luras att tro i början.

Kort sagt: En angenäm och inte så lite annorlunda läsupplevelse.

Anders Wennberg

Mer läsning

Annons