Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förförisk prosa om flickors liv

Silke Scheuermann är på Bokmässan i Göteborg, för att tala om hur litteraturen möter växande utanförskap och ensamhet i samhället. Viktor Björklund har läst hennes nya bok och mött – en jonglör.

Annons

Så är hon tillbaka, Silke Scheuermann, i svensk översättning. Förra gången handlade det om hennes romandebut, ”Timmen mellan hund och varg”. Nu har hon landat någonstans mittemellan romanformen och det som var hennes ursprungsgenre, poesin, med en samling noveller.

Det är lätt att förföras av Scheuermanns prosa. Den glimrar av fantasifulla metaforer och träffsäkra oneliners. Dessutom är hon jonglöriskt skicklig på att hålla igång berättelsen på flera plan.

Typiskt är att det yttre skeendet är underordnat det inre. Men det är ingen analys som karaktärerna utsätts för. Scheuermann bara öppnar upp, ger läsaren insikt i det flöde av tankar och känslor som styr deras liv och verklighetsuppfattning. Ändå känns det inte som att man är en betraktare av dem, snarare som att man själv deltar i flödet, flyter med.

”Rika flickor” heter samlingen. Jag vet inte hur bra det sammanfattar berättelserna. Jo, de flesta handlar om flickor men huruvida de är rika eller ej framgår sällan och verkar inte så viktigt. Möjligen kan man säga att alla flickor med eget hem och fast inkomst i vår del av världen är förhållandevis rika. Och problemen de stöter på i novellerna är knappast att det saknas mat på bordet.

Här är det relationen till det andra, och därmed också det egna, könet som försvårar tillvaron. Identitetskrisen ligger inte på lur, den har redan belägrat dem: ”Hon joggade varje dag för att likna bilden av sig själv.”

Bara ibland fastnar Scheuermann i stereotyper. Kvinnorna framstår då som osäkra men levande, männen som planerande och förutseende men obarmhärtigt insnöade. Är det ett slags hämnd för att hon själv av manliga skribenter i tysk press välvilligt men oförsiktigt buntats ihop som ”Fräuleinwunder”, frökenunder, tillsammans med några andra framgångsrika kvinnliga författare? Det tror jag inte. Men det vore kul om det var så.

Viktor Björklund

Mer läsning

Annons