Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårda klappar till barnen

/
  • Hästen har en framträdande roll i Lin Hallbergs

Att ge bort en ny, bra bok i julklapp är extra roligt om det är till någon som just håller på att bli läsare.

Annons

Tyvärr verkar dock årets barn- och ungdomsboksutgivning mer än lovligt spekulativ. Man tycks ha sneglat på trendiga författares enorma framgångar och plötsligt skriver alla vampyrböcker eller deckare. Övernaturligheter och magi är också stort fortfarande, eller så problematiserar man aktuella debattämnen och glömmer vad som egentligen skapar lusten att läsa. För det är ju inte böckerna som kopierar och härmas som blir det där verkligt bra utan de som vågar sträcka sig utanför ramarna, den som skriver av lust med en egen röst som finner läsarna.

I jakten på den perfekta julklappsboken har jag plöjt ett stort antal av årets barn- och ungdomsböcker och fastnat för några pärlor.

Äventyrsveckan av Sofia Nordin handlar om Amanda som går i sexan. Klassen är på väg till Värmland för en skolresa. Amanda vill egentligen inte följa med eftersom hon mobbas i klassen, allra mest av Philip. Under en forsränning händer en olycka och Philip och Amanda faller i vattnet. De räddar sig men kommer vilse och tvingas samarbeta för att överleva. Natur och historia spelar en viktig roll i vägen till självkänsla och vänskap. En underfundig historia som inte följer de enklaste paketlösningarna. Passar åldern 9-12 år.

En bit av mig fattas av David Levithan berättar om 11 september och händelserna vid tvillingtornen ur tre ungdomars perspektiv. Ämnet är svårt och lätt att få att kantra i brösttoner men Levithans berättelse är lågmäld, finstämd och faktiskt full av vacker tröst. Man känner sig närvarande och upplever verkligen fasan runt terrorattacken men Levithan har också valt att plocka fram det positiva och kärleksfullt humanistiska i händelsen hur konstigt det än kan låta. Samtidigt är det en högst allmän skildring om ungdomar som man lätt kan känna igen sig i. Passar åldern från 13 år.

Slutligen min absoluta favorit: Vem är du Johanna av Lin Hallberg. Femtonåriga Johanna bor ensam med sin mamma. Men minns samtidigt en annan tid då hon bodde på Island som liten hos pappa och farmor, alla hästarna och fåren. En stor sorg utlöser en livskris i Johanna och hon tappar fotfästet i livet. När så farmor är döende återvänder hon till Island. Långsamt återerövrar hon språket, kulturen, naturen och sagorna. Och lär också känna den pappa som varit frånvarande större delen av livet. På vägen ställs hon inför de existentiella och stora frågor vi alla brottats med som unga.

Lin Hallberg är en av Sveriges framgångsrikaste barn- och ungdomsförfattare som förra året vann Barnens romanpris i Sveriges Radio. Hon skriver oftast med hästtema utan att för den skull begränsa sig till den traditionella hästboken. Visst spelar hästar en framträdande roll i Vem är du Johanna, men den går alldeles utmärkt att läsa utan hästintresse eftersom det är lätt att känna igen sig i Johannas pendlingar mellan viljan att vara stor och vuxen och samtidigt känna sig liten och ynklig. På köpet är det en exotisk lustfylld målning av Island och den isländska landsbygden.

En riktigt bra bok! Kan läsas av alla från 12 års ålder och uppåt.

Katarina Widholm

Katarina Widholm är författare av ungdomsböcker och musikrecensent i Hälsingetidningar.

Mer läsning

Annons