Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I exil från sig själv

/

Kristian Lundberg läser den syriske poeten Muhammed Al-Maghut och får en ny vän. Dikten har en fantastisk förmåga att benämna det som bara anas. Det som fortfarande ligger osynligt och fördolt.

Annons

Dikten står kvar, långt efter det att fängelsemuren har raserats och internerna lämnats för att bli människor, omgivna av andra fria människor.

I den obegriplighetsdebatt som brukar vara lika återkommande som just obegriplig så brukar det utkristalliseras en grupp som hävdar att det är diktens uppgift är vara synlig och tydlig. Det blir allt mer min övertygelse att det omvända förhållandet är det enda fruktbara. Det är gåtan som lockar oss. Det är det fördolda som verkar kräva av dikten att bli avtolkad. Lager efter lager. Rad efter rad.

Bokförlaget Tranan fortsätter sin lovvärda utgivning och utvecklar än mer sin ambition att göra tydligt och klart det som vi bara anar. Nu utkommer en urvalsvolym av den syriska poeten Muhammad Al-Maghuts dikter, ”Trampa på mitt hjärta” – och där, just i dessa måhända bittra och avvisande dikter finns det ett biografiskt öde som skapar en djup basklang genom hela författarskapet. Fängelsevistelser. Fjärmandet från den kanske väl hagiografiska självbilden hos exempelvis Adonis.

I Muhammed Al-Maghuts dikter möter vi en människa som på ett sätt har gått i exil från sig själv, från sitt eget författarskap – och som bygger upp en egen fängelsecell långt efter det att han har släppts ut:

”Jag skriver/om de första erövrarna/krigarnas krossade ben/lans för lans/segel för segel/storm för storm/framgång för framgång/nederlag för nederlag”

Det är nu inte hela sanningen. Det Al-Maghut framför allt skriver är en egen plats i världen, en slags vaktpost där han kan iakttaga, skapa begriplighet i detta myller av bokstäver och människor som är världen. Bo Holmberg och Cecilia Persson som har tolkat dikterna och försett volymen med ett utmärkt efterord har gjort ett anmärkningsvärt arbete. Känsligt. Lyhört. Inkännande. Det är som att få stifta bekantskap med en ny vän som man redan från början vet kommer att ha en avgörande betydelse.

Kristian Lundberg

Mer läsning

Annons