Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I tonårens bubbla

/

Viktor Johanssons romandebut är mästerlig. Han är en av våra främsta samtidsskildrare, menar Kristian Lundberg.

Annons

Det finns en så varsam och känslig ton i Viktor Johanssons roman ”Wrestlarna” att man riktigt på huden känner all den oro och gränslösa självöverskattning som man plågas av som ung, som sjuttonåring.

Detta förbannade människoblivande som är så omöjligt och det enda som erbjuds oss: att finnas till, att vara till trots – mot allt det som försöker att inordna oss i ett mönster och ett system.

I Johanssons romandebut är handlingen uppdelad i kapitelform, där man får möta de olika subgrupperna, som ”Webcamflickorna” eller ”Cineasterna” och ” Skejtarna” – som har det gemensamt att de befinner sig på gränsen mellan det autentiska livet och det man i brist på annat kan kalla för det autistiska livet – där man innesluten i en bubbla förvandlar sig själv till ett ting, som skall prissättas på en marknad. Det blir märkbart i sekvenserna med webcamsex, i den digitala bloggen och i Rikards omöjliga kärleks till Lukas.

Den omgivande vuxenvärlden befinner sig långt utanför, långt borta och tycks vara oförmögen att bryta in i det larmande samtidshelvetet. Johansson är nämligen en samtidsskildrare. I mina ögon utan tvekan en av de främsta. Han går dock bortom det som skulle kunna vara ytliga markörer att fästa texten vid; hans skildring av personerna som står vid randen till sammanbrott eller genombrott – är faktiskt mästerlig. Hans diktade personer flimrar till i verkligheten, men i den berättande prosan ges de tyngd och form och blir begripliga.

Johansson är en ömsint berättare. Han ställer sig aldrig i vägen för sin berättelse, utan den litterära stilen är helt solidarisk med sitt innehåll. Ja, ”Wrestlarna” är ett litterärt genombrott för författarens sökande efter egen stil. En viktig och angelägen roman som förmår att skapa hisnande känslor av sårbarhet och utsatthet.

Kristian Lundberg

Mer läsning

Annons