Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget våld utan makt

/

Våld är kopplat till makt. Våld är kopplat till rumslig ordning. Lena Thomsson reflekterar kring Fadime Sahindals öde genom en ny bok.

Annons

2002 mördades Fadime Sahindal av sin far och hedersvåld blev ett begrepp i den svenska debatten.

Det skriver Minoo Alinia i ”Våldets topografier”. Där går ett antal forskare går igenom våld som plats- och situationsbundet. Genom Fadime får vi syn på erfarenheter som kan bli en ny politik som kan leda oss mot en ny form av ordning.

I alla universella sanningar ingår mått av våld, och våld mot kvinnor är universellt.

Det förekommer i alla patriarkala kulturer och är inte bara en del av strukturen, utan också förväntad som del i könsmaktsspelet. Våldet delas in i subjektivt med förövare och offer, och symboliskt där våldet förmedlas genom lagstiftning och språk. Ord blir sanningar vi inte kan värja oss ifrån.

Den som har makten bestämmer vilka föreställningar som ska gälla. Därmed skaffar sig makten kontroll över tankarna och pekar ut riktningen. I rättssystemet fragmentiseras och specificeras mäns våld mot kvinnor. Sexuellt våld betraktas annorlunda än fysiskt våld, hotelser ingår inte, sexuella trakasserier betraktas inte som våld – allt med stöd i lagstiftningen. Våldtagna kvinnor ifrågasätts och misshandlade kvinnor uppfattas inte som trovärdiga förrän misshandeln upprepats. Samhället accepterar våld mot kvinnor.

Våld är kopplat till makt. Den som bryter mot förväntningar och roller, den som stör och inte bryr sig om att passa in, den som synliggör något som tidigare varit osynligt och den som avslöjar härskartekniken provocerar makten till våldshandlingar som ska återställa den rumsliga ordningen.

Lena Thomsson

Mer läsning

Annons