Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klassiker som ännu förskräcker

Det är här julens psalmer utspelar sig Så här dan före dan påminner Tryggve Emstedt om situationen i det land som många kallar det heliga.

Annons

Den engelske journalisten David Hirst har varit stationerad i Mellanöstern i närmare 50 års tid.

Hans bok ”Geväret och Olivkvisten” handlar om den arabisk-Israeliska konfliktens historia och är oerhört välskriven och fängslande.

Den första utgåvan kom redan 1977 och den nu aktuella upplagan tar med händelserna ända fram till 2000-talet.

Konflikten mellan Israel och Palestina går tillbaks till slutet på 1800-talet. Kraven på en stat och ett land att komma till för judar, tillskrivs journalisten Theodor Herzl (1860-1904) som är sionismens fader och författare till boken ”Judestaten”.

Herzls utgångspunkt var att judar runt om i världen utsattes för diskriminering och förföljelse och därmed borde ha ett eget land att bosätta sig i. Från början kunde han tänka sig vilket territorium som helst, men allt fler menade att Palestina var det optimala området. Herzl beskrev dåvarande Palestina som ett ”pestsmittat, härjat hörn av Orienten” och det var således bara fördel om judar bosatte sig där.

Hittills har konflikten Palestina/Israel lett till fem fullskaliga krig mellan araber och israeler. Enligt David Hirst är våldet inbyggt i sionismen redan från början.

De första judiska immigranterna kom till Palestina 1882 och då fanns det 2400 judar i landet. 1918 var man uppe i 56 000 och immigranterna hade då förvärvat om kring 2 procent av Palestinas yta. De nya bosättarna var mycket ovilliga att samarbeta med den övriga befolkningen och började snart utbilda egna krigare.

Sionisternas önskan om en egen stat väcktes av den brittiska Balfourdeklarationen 1917. Hirst berättar om hur sionismen sedan växer fram på allvar under tiden fram till att Israel blir en självständig stat 1948. Under perioden lägger judarna under sig alltmer odlingsbar mark.

De stora stridigheterna mellan judarna och araberna gör att England 1937 rekommenderar en uppdelning av landet. År 1948, innan delningen av Palestina är ett faktum skapar judarna en massaker på palestinier. Under ledning av den blivande presidenten Begin mördas 254 personer i en fredlig by. Massmordet skapar en skräck som driver mer än en halv miljon palestinier på flykten.

”Geväret och olivkvisten” är en förskräckande läsning om hur israelerna successivt tar över palestiniernas land med krigshandlingar, terror och förment juridik.

Med USA:s hjälp har Israel på kort tid byggt upp en av världens starkaste krigsmakter. Palestinierna har i sin tur försökt försvara sig inte minst genom Yassir Arafats politik, men det blir tydligt att Israel, genom sin enorma militära övermakt aldrig på allvar varit hotat.

Israel har oftast haft stort stöd av USA, men inte sällan har man även handlat tvärt emot USA:s vilja för att kunna lägga under sig ytterligare territorium. Israel är ett land som inte är större än 21 000 kvadratkilometer, det vill säga något större än Hälsingland och Gästrikland tillsammans. Trots det har man gång på gång gått emot FN och mot folkrätten.

Hirst verkar hysa en viss förhoppning om att det är möjligt att skapa en palestinsk stat. Kanske kan den frihetsvåg som sveper över Norra Afrika även dra med sig Israel och inifrån det egna landet och via den egna fredsrörelsen få slut på den oförsonliga konflikten.

Oavsett hur det går – läs boken och öka förståelsen för hur ”statsterrorism” uppstår.

Tryggve Emstedt, advokat som arbetat med utlänningsärenden i mer än 20 år

Mer läsning

Annons