Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lite för tunga fötter...

/

”Gudarnas föda – den som dödar” är en perfekt titel på en samhälls- kritisk kriminalroman som utspelar sig i den smutsiga kakaoindustrin.

Annons

Författaren Anna-Sofia Winroth har valt en miljö hon kan bättre än de flesta. Winroth är mest känd som Gävles egen chokladdrottning.

I boken reser hennes alter ego till Haiti för att jobba i kakaoindustrin. Där kommer hon i vägen för en internationell liga. Och plötsligt är hon som uppslukad av djungeln ...

Anna-Sofia Winroth har gjort en ambitiös och på många vis respektingivande deckarkonstruktion. Att en del av de planerade försäljningsintäkterna ska gå till projekt för utstötta flickor i Kamerun ökar förstås det goda värdet.

Men som thriller har ”Gudarnas föda” fått för tunga fötter.

Anna-Sofia Winroth har emellanåt ett bra och flödigt berättardriv, men personporträtten är överlastade och ibland rasar historien ner i rena ordträsken, där orden tycks trampa varandra på tårna, sneda och vinda som om de vore misshandlade i ett synonymprogram.

Inte heller kan man helt frigöra sig från känslan att man läser 573 sidor marknadsföring för hennes egen, mer etiskt hållbara, chokladproduktion.

Men trots allt känns det bättre att läsa ”Gudarnas föda – den som dödar” än det mesta som finns i krimigenrens breda och ofta slarviga utbud.

Som ett rejält klibröd, med stort tuggmotstånd, istället för torra, översötade industrikakor.

Gunilla Kindstrand

Mer läsning

Annons