Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mellan naturen och nåden

/

En tunn men vibrerande liten roman kommer ut i dag. Man läser den på egen risk, menar Gunilla Kindstrand.

Annons

Slaggen är bortbränd i den tunna roman Ola Nilsson ger i dag.

Det är raffinerat, i ordets ursprungliga bemärkelse.

Ola Nilssons gestalter vill inte alls vara föremål för hans eller vår uppmärksamhet. Deras skygghet skapar en stark vakenhet hos den som läser. Man måste vara på sin vakt. Ingen vet vad som händer medan man vänder blad. Det är nerv.

Först kom ”Hundarna” 2010, sedan ”Änglarna” året därpå och i dag sista delen av trilogin: ”Kärleken gömmer minnet”. Vi rör oss mellan tre barndomskamrater som alla har den norrländska skogsbyn inom sig. De har trådar till de människor som befolkat de tidigare böckerna och delvis gemensamma minnen. De har skurit sig på det som brukar sammanfattas som samhället. Numera umgås de helst över flaskor och glas.

I staden där de bor trycker det vilda mot gränserna. Rävar och älgar springer på huvudgatorna. Också inne på baren mal oron. Överallt spår av sorg.

Mirja hade som lycka att skriva, ända tills hennes böcker fick framgång. Nu är hennes liv befolkat av figurer som tar för sig av hennes utrymme – marknadsförare, kritiker. Hon konstaterar att skrivandet gått från att vara en meningsfull tillflykt undan missbruket till att bli en uppsamlingsplats för just det. Glipan mellan bakfylla och berusning krymper ständigt.

Arvid målar och avskyr dem han kallar ”kulturarbetare”.

Stefan tycker att rottrådar växer över honom och hans ögon.

Ola Nilsson har jämförts med Camus och Thomas Bernhard. Det är en logisk liknelse, men den skevar. Framför allt är Ola Nilssons förhållande till naturen ett annat. Romanfigurerna själva diskuterar två konstnärer med höga visuella kvaliteter: Filmregissören Terrence Malick och målaren Andrew Wyeth som båda är mästare på att gestalta en vibrerande närvaro.

Det handlar om att undersöka den täta strimma där livet utspelar sig. Den som finns mellan naturen – och nåden.

Mer läsning

Annons