Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderniserade budord

/

Gävleförfattaren, och även skribent här på GD:S kultursidor, Lasse Ekstrand har tillsammans med konstnären Erling Öhrnell samarbetat i en ny bok med titeln 10 guds bud reinvented.

Annons

De har tidigare gett ut Gravspegel: Ulrike Meinhofs efterlämnade fångenskap och Måste bara kyssa himlen: en roadtrip med Jimi Hendrix i bagaget.

I 10 guds bud reinvented är tanken blottgöra de bud som vi egentligen lever efter i dag men inte talar om. Alltså buds ord som är mer i samklang med hur vi kommit att leva vårt liv idag under det 21:a århundradet. Författarna menar att de här buden skulle vara för tabu om det skrevs ner i skrift. Så därför gör de det.

I deras nykomponerade budord dyrkar vi begäret, vi gör allt som gagnar oss själva och räknar aldrig med våra medmänniskor. Kallt och hårt, men så ser världen ut i dag enligt författarna.

Det är det nyliberalistiska samhället, eller marknadssamhället, som får klä skott för det som är fel i dag. Men menar också att det här är något som ingen egentligen vill leva efter men att det är något som smugit på oss genom åren bit för bit. Den har gjort människan girig och egoistisk.

Nu vill de bryta de invanda tankesätten, med start med den här pamfletten på blott 36 sidor som diskussionsunderlag. Inget egentligt alternativ till den rådande samhällsmodellen erbjuds, det hoppas man ska växa fram om människor börjar fundera mer på hur de lever sina liv.

Mer läsning

Annons