Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omistlig!

/

Andreas Jakobsson läser Neil Strass, en superintervjuare.

Annons

Sedan han var 18 år har den nu 38-åriga journalisten Neil Strauss intervjuat en betydande del av världens största stjärnor. När han skulle sätta sig och göra någon slags antologi av det omfattande materialet insåg han att det mesta hade gjorts fel. I alla fall med åtanke att han hade som mål att hjälpa läsarna att komma kändisarna in på livet.

Dagstidningar som New York Times och magasin som Rolling Stone är i första hand familjepublikationer eller levererar artiklar med vissa förväntningar på innehåll vilket betyder att det mest spännande oftast censureras bort och att rena nyheter måste levereras för att sälja lösnummer. Materialet i ”Alla älskar dig när du är död” består därför till stor del av intervjuögonblick som aldrig fick komma med i ursprungsintervjuerna och som Strauss nu rotat fram genom att gå igenom gamla intervjuinspelningsband och anteckningar. Det handlar om en 699 sidor lång bok med extramaterial kompletterat med en del intervjuavsnitt som varit publicerade tidigare, men ändå platsat.

Det finns helt klart en poäng med den etablerade dagstidningsdramaturgin. När man börjar plöja sida upp och ner med intervjusnuttar, som alla är i formatet fråga-svar och sällan leder till någon tydlig poäng är det uppenbart. Om en vanlig musikjournalist som mest intervjuar ganska ordinära artister skulle ha gjort något liknande blev resultatet antagligen outhärdligt. Nu är Neil Strauss dock ingen vanlig nöjesjournalist, och kändisarna han har intervjuat har bara i undantagsfall varit ordinära.

Det gör att både kändisfaktorn och antalet spektakulära ögonblick duggar tätt. Eller vad sägs om att få vara med om att tävla i lerduveskytte, hiphop-Alfapet och BH-uppknäppning med dirty south-rapparen Ludacris, vara med om att bli anklagad för att piratinspela en konsert med New Orleans-legenden Ernie K-Doe, vara med om en skottlossning med DJ Marlboro under en danskväll i en brasiliansk favela, låna ut pengar till Courtney Love eller vara chaufför när en mordhotad Snoop Dogg letar efter blöjor i LA.

Neil Strauss, som är mest känd för rockbiografier som Marilyn Mansons ”Den långa vägen ut ur helvetet”, Mötley Crües ”The Dirt” och raggningsboken ”Spelet”, har sållat, valt och satt ihop ur ett material som från början måste ha varit så omfattande att man inte ens vill tänka på det. Genom det omfattande arbetet har han skapat ett verk som är ett måste för alla med ett specialintresse för musik, populärkultur och kändisars smutsiga bykar eller bara vill läsa något kul.

Att så många artister har öppnat sig för honom tyder på en ovanligt begåvad intervjuare, men det har också att göra med att han haft mer tid än de flesta. Ägnar man flera dagar åt en intervju så borde det förr eller senare komma något bra. Hur det gått till är dock av mindre betydelse. ”Alla älskar dig när du är död” blir inte ett mindre omistligt tidsdokument för det.

Andreas Jakobsson

Mer läsning

Annons