Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Papper & Massa & Skutskärskärlek

/

Annons

Skogsindustriernas historiska utskott fortsätter sin djupdykning i massa- och pappersindustrins historia, nu med branschens framväxt i Dalarna och Uppland.

Fjorton författare har hjälpts åt att få ordning på årtalen och på alla bruk som drogs igång, de flesta kring förra sekelskiftet och de flesta sedan länge nedlagda.

Men Skutskärs Bruk finns kvar och författaren Torbjörn Krantz, själv anställd på bruket på 60- och 70-talen, går med en ingenjörs kärlek till tekniken igenom utvecklingen från experimentfabrik till modern processindustri.

När Skutskärsfabriken startade var tillverkning av pappersmassa en bransch i sin linda, med stora möjligheter och stora risker.

Mycket var oprövat, men med en aldrig sviktande tilltro till teknikens landvinningar övervanns de flesta svårigheter.

Att samhället byggdes upp kring fabriken får man en liten glimt av i den tekniktunga historieskrivningen, som bara undantagsvis beskriver livet för den stora massan i och kring fabriken.

Men ett uttalande från kyrkoherden Frans Tivell, återgivet i boken, ger en bild av förhållandena på fabriken på 30-talet: ”Nog visste jag att Stora Kopparberg var stort och mäktigt, men att de höll sig med ett eget helvet visste jag inte”, ska han ha sagt vid ett besök i det gamla sodahuset på 1930-talet.

De övriga bruken i Dalarna och Uppland får sin egen historia, ofta sammankopplad med Skutskär och med bruken i Gästrikland, eftersom samma ägarkrets var inblandad.

Och den som trodde att industrins utveckling går som på räls får en påminnelse om att allt kunde ha slutat annorlunda. Ragnar Söderquist, chef för Kvarnsvedens pappersbruk på 40-talet och sedan chef i Skutskär, föreslog att den planerade nya pappersmaskinen som Kvarnsveden behövde i stället skulle byggas i Skutskär. Frågan var länge öppen men avgjordes 1953 på ett möte med Stora Kopparbergs styrelse och papperstillverkningen gick Skutskärs näsa förbi.

Skutskärsfabriken har enligt Torbjörn Krantz framtiden för sig, men han drar sig inte för att komma med några avslutande förmaningar.

Den stora omsättningen på platschefer, (ledningen har ibland kallats främlingslegionen), de många organisationsförändringarna och bristerna i underhållet har ställt till onödiga bekymmer, och författaren manar till bättring.

Då kan framtiden för Skutskärs Bruk bli ännu ljusare.

Mer läsning

Annons