Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saviano slår stenhårt

/

Roberto Saviano är ett alternativ för alla som inte vill fly eller blunda. Örjan Abrahamsson läser en bok utan krimskrams.

Annons

Det finns ingen äldre, mer älskad och effektiv kunskapsform än berättelsen. Vare sig den kallas myt eller saga, bibel eller epos, roman eller rentav ”Vieni via con me” – titeln på journalisten Roberto Savianos TV-show hösten 2010 som mot alla odds blev en total tittar- och kritikersuccé i Italien.

Tv-showen bestod i princip enbart av Roberto Savianos monologer. Faktiskt. Rakt av, utan krimkrams, utan lulllull – hans berättelser!

Om att maffian inte längre är en syditaliensk specialitet utan hur också dagens Milano har infiltrerats. Om varför sopor är så lönsamma för den organiserade brottsligheten (och varför det alltid stinker på gatorna i just Neapel). Om vikten av att alla medborgare vågar stå upp och säga ”Staten, det är vi”. Om de smutskastningskampanjer som ofta förföljer människor som vågar utmana staten och maffian, vilket drabbade en av Roberto Savianos förebilder, maffiaåklagaren Giovanni Falcone, spektakulärt mördad av en bomb 1992.

Saviano har själv utsatts för smutskastningskampanjer ända sedan hans svidande avklädning av camorran i boken ”Gomorra”. Och i likhet Falcone lever han under ständigt mordhot, vaktas av stab med 16 livvakter dygnet runt och sover aldrig i samma säng mer än tre nätter i rad.

Tv-programmet finns nu i bokform på svenska under titeln ”Kom med mig”. Givetvis inte hela programserien och texterna är bearbetade. Likväl åtta medryckande berättelser om ämnena ovan, samt ett tänkvärt förord med förklaringen till titeln. Saviano vill och tror att människor ska följa honom på vägen mot ett bättre samhälle, i stället för att fly eller blunda.

Liksom i Savianos tidigare böcker slås jag av vilken ledigt effektiv och medryckande berättare Saviano är. Så heter hans berättarförebilder Ernest Hemingway, Graham Greene Truman Capote. Saviano är dock ingen litterär finlirare. Kanske för att ironi och subtila undertexter knappast biter på en Berlusconi eller en capofamiglia.

Savianos stil är stark, målande, nästan aggressiv. Saviano dansar inte runt i ringen utan slår stenhårt. I Sverige skulle sannolikt en så hårdför stil klinga både främmande och skrämmande, alltså skrämmande nära det patetiska och självrättfärdiga.

Men Sverige är, tack och lov, inte Italien. Och i Italien ska man skatta sig lycklig över Roberto Saviano. Som bevisligen är en suverän berättare.

Faktum är att TV-showen ”Kom med mig” konkurrerade ut såväl fotbollssändningar från Champions League som ”Grande Fratello” (som ”Big Brother” skojigt nog kallas på italienska).

Imponerande. Märkvärdigt. Mycket uppmuntrande.

Örjan Abrahamsson

Mer läsning

Annons