Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sociala uppfinningar som glada fantasier

Tekniska uppfinningar vet alla vad det är. Men vad är en ”social” uppfinning? Begreppet finns inte ens i ordböckerna, Nationalencyklopedin och andra.

Annons

Ändå är behovet till synes växande vad gäller just sociala uppfinningar: Nya sätt att relatera oss till varandra, nya företags- och samverkansformer.

Vad gäller de sociala formerna sitter vi fast i ett konventionellt tänkande, även om verkligheten har förändrats vilket borde rubba och öppna samma tänkande. Kärnfamiljen lever kvar som ett ideal med juridisk tyngd, trots att vartannat hushåll är ett ensamhushåll. Det blir allt vanligare med så kallade ”kombinatorer”: människor som både är anställda och egenföretagare. Inte antingen-eller.

Nya former  behöver prövas, tänkas fram, experimenteras med. Men i Sverige, till skillnad från i Danmark (ta bara fristaten Christiania), är den sociala experimentslustan låg. Som om vi kollektivt gillade läget. Något jag vägrar tro.

Gert Nilson, levande legend och mannen bakom det i decennier utstickande Bokförlaget Korpen i Göteborg, även på gång med att öppna ett Framtidsmuseum, tar ut svängarna ordentligt i sin bok, rena Oppfinnar-Jocke på det sociologiska fältet. Han är nästan gränslöst innovativ och ger goda argument för sina kreativa skapelser, allt från nya slags hotell, om än inspirerat av det mytomspunna konstnärsstället Chelsea i New York, till flytande bostäder och fria konstzoner i varje stad.

Men allt är inte nytt under solen. Nilson knyter an till och hyllar utopister som Fourier och hans idé om falangstärer, ett slags minisamhällen.

Roligast kanske han är när han skriver om ”nerfinningar”, uppfinningar som eliminerar eller tar bort dåliga sociala tillstånd. Men jag kan inte se att han nämner löneslaveriet, även om han lyfter fram medborgarlön.

Poängen är att det av oss människor skapade är inte hugget i sten, det kan förändras. Men det förutsätter att vi vågar tänka bortom det oss givna, tänka det som är annorlunda och ovant.

Boken borde vara obligatorisk läsning på arkitektutbildningar och för blivande stadsplanerare, om sådana fortfarande finns. I stället för marknadens penningindränkta tyranni – de sociala uppfinningarnas glada fantasi!

Lasse Ekstrand

Mer läsning

Annons