Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre evigt unga 50-åringar

/

Nej, böcker har inte lika kort hållbarhetstid som mellanmjölk. Här är tre 50-åringar som fortfarande stör och berör.

Annons

”Emil i Lönneberga”

Jo, han fyller faktiskt 50 i år, Astrid Lindgrens linhårige gosse. Många är vi som har växt upp med Emil i Lönnebergas hyss; en del av dem dårskaper, andra rena klokheter. Kanske fnissar vi inte lika gott längre åt Emils flykt till snickerboa undan sin våldsamma pappa, men det finns annat att glädjas åt i böckerna. Emils empati till exempel med fattiga och utstötta och den starka vänskapen med drängen Alfred – en relation mellan barn och vuxna som sällan skildras i litteraturen i dag.

"Husfrid"

Det var inte hennes första diktsamling – men den som gjorde Sonja Åkesson erkänd på riktigt. I ”Husfrid” finns två av hennes mest kända dikter: ”Självbiografi (replik till Ferlinghetti)” och ”Vara vit mans slav”. Att recitera dikter utantill är inte längre så vanligt, men många är de som kan inledningsraderna i ”Självbiografi” utantill: ”Jag lever ett lugnt liv/på Drottninggatan 83 a på dagarna/Snyter ungar och putsar golv/.../”. Sonja Åkesson blev bara 51 år gammal. Nu har hennes bästa diktsamling nästan lika många år på nacken.

"Glaskupan"

Hon är toppstudenten som får toppjobbet på en tidning i New York. Esther Greenwood har enorma krav på sig själv samtidigt som hon kämpar mot en depression. I sin första och enda roman skildrade den amerikanska poeten Sylvia Plath en känslig och begåvad ung kvinnas liv i 1950-talets USA. ”Glaskupan”, eller ”The bell jar,” är den träffande bilden av ett känslomässigt tillstånd men också av en kvävande och neurosskapande kvinnoroll.

För 50 år sedan gavs romanen ut under pseudonym bara några månader innan Sylvia Plath satte på gaskranen i köket hemma i London.

Erika Josefsson/TT Spektra

Sara Ullberg/TT Spektra

Mer läsning

Annons