Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utan pardon

/

Det skulle förvåna mig om inte ”Gå sönder, gå hel” blir en litterär klassiker. Sofia Nordin bygger upp en verklighetsbild som griper tag vid fotknölarna och ruskar om, och det ordentligt.

Annons

Vi får möta Lena, Anna och Freja, tre namn som tillhör samma person. En kvinna som formar om sig efter den verklighet hon befinner sig i. Hennes födelsenamn är Lena och hon delar exakt samma gener som sin tvillingsyster Freja. När Lena växer upp börjar en avundsjuka gentemot hennes syster att gro. Varför får Freja ett gudinnenamn och varför får hon själv kallas Lena? Bilden av de två systrarna kommer att förfölja henne under hela det lång-korta livet.

Lena flyr verkligheten, säger upp kontakten med alla som känner henne och börjar leta efter lämpliga partners på dejtingsidor på internet. Där hittar hon Anders, han som passar perfekt in i bilden som hon har av sitt nya liv. Ett liv där hon inte heter Lena utan Anna. I det livet föder hon två barn och lever ständigt med en rädsla för att någon ska krackelera den välbyggda fasaden.

Det är oklart vad som händer sedan, saker och ting tycks gå mycket fort. Anna stjäl sin systers spädbarn och flyr. Går barfota i skogen, lever på bär och liftar till Stockholm där hon finner ett nytt ”hem” mellan två höghus och bakom en presenning.

Berättarjaget i ”Gå sönder, gå hel” påminner om jaget i Pär Lagerkvists ”Dvärgen” (1944). De liknar inte varandra därför att de båda berör mänsklig ondska. De liknar varandra därför att de skapar sig hatfyllda barriärer gentemot verkligheten och de människor som befinner sig i den. Det finns en medveten distansering och ett berättarjag som låter läsaren komma mycket nära. Kanske för nära. För det finns ingen pardon för berättarjagets tankar och läsaren står maktlös inför detta faktum.

Sofia Nordin har skrivit flera ungdomsböcker, ”Äventyrsveckan” recenseras i artikeln till vänster och blivit nominerad till Augustpriset två gånger. ”Gå sönder, gå hel” är hennes första vuxenroman.

Jag läser de drygt 200 sidorna med ständig skräck, sakta förstår jag att historien kanske inte slutar så väl som jag hoppas att den ska göra. Att se någon fly med ett spädbarn och förstå hur denne rationaliserar flykten, det är omöjligt att känna någonting annat än en stark vilja att värja sig.

Stina Loman

Mer läsning

Annons