Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilken bra debut!

/

Tänk vad det är upplyftande och inte minst roligt att läsa något som känns alldeles nytt.

Annons

Ulf Lindströms debut i krimi (jag har bestämt mig för att följa kollegan Bengt Eriksson på LO-tidningen och anamma krimi som ett samlingsbegrepp för thriller, deckare, krimialromaner etcetera) hör till de två-tre bästa jag läst under det senaste året.

”En god man” är en sådan där sällsynt läsupplevelse som jag egentligen inte vill ska ta slut, även om jag brinner av nyfikenhet på vart romanen egentligen är på väg. Nu vet jag förstås hur det slutar och den slutar som den börjar...

Om det låter gåtfullt så får det vara så. För jag är inte den som ska sabotera någons läsupplevelse utan tag och läs, som en av huvudpersonerna upprepade gånger säger i ”En god man”.

Men den ena huvudpersonen, Peter Ljung, är verkligen inte sedd som en god man. Han sitter häktad för att på ett ytterst våldsamt sätt ha slagit ihjäl en människa med en golfklubba. Han greps på brottsplatsen, anhölls, häktades utan att säga ett ord. Han tiger inför sin advokat Ebba Gansland som överlämnar ärendet till sin kollega Andreas Falck, son till den respektabla advokatbyråns grundare och ägare.

Andreas läser allt om fallet och konstaterar att det bara är att låta rättvisan ha sin gång. Rättegång, dom och sedan till arkivet med handlingarna. Men han måste ju träffa sin klient och går upp till Boråshäktet. Där i besöksrummet sitter de mitt emot varandra, advokaten och hans klient. Peter Ljung tiger och så ska Andreas Falck gå. Då tar Ljung tag i hans armbåge och säger: Jag kan prata med dig.

Från och med då är Andreas Falck och Peter Ljung två spelare i en slags envig. Eller kanske ett slags kammarspel. Jag vet inte, men det sistnämnda kanske inte är så dumt, författaren är ju bland annat dramatiker.

Hur som helst, den häktade Ljung förser sin advokat med datafiler där han berättar hela historien från den dag då han lämnade Göteborg för att börja på supportavdelningen på ett postorderföretag i Borås. Hur han där iakttar och avskyr sina arbetskamrater. Aha, tänker jag som läsare här är ett porträtt av en psykopat på väg mot avgrunden.

Men så enkel är den här romanen inte. För i takt med att Ljung avslöjar mer och mer om bakgrunden till det som inträffade vid midsommartid blir Andreas Falck mer och mer indragen i ett slags kraftfält. Ett kraftfält där han tvingas konfrontera sin manlighet, sin sexualitet och sitt förhållande till kvinnor. Genom mötena med Ljungs berättelse och de fysiska samtalen på häktet tvingas Andreas Falck ställa sig frågan: Vad är en god man?

”En god man” är verkligen ingen lättsam underhållningslitteratur, det är en roman som tar frågeställningarna om livet i allmänhet och manlighet i synnerhet på mycket stort allvar. Språket är spänstigt och mycket levande, jag gillar verkligen Ulf Lindströms prosa och ser fram emot en uppföljare.

Med den här romanen har jag två kandidater till årets debut i krimi: ”En god man” och ”Spindelmannen” av Michael Alonzo (recenserad den 19/8).

Mer läsning

Annons