Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bodil trivs med full fart

 GD GRATULERAR

Bodil Ceballos 

Att hitta en tid att träffa Bodil Ceballos för en intervju inför hennes 50-årsdag är inte det lättaste. Men vi lyckas till sist hitta en lucka och träffas några dagar efter att hon kommit hem från en två veckor lång resa till Sydamerika. En arbetsresa där hon har träffat kongressledamöter i Argentina, representanter för miljöorganisationer i Chile och deltagit på de gröna partiernas världskongress i Brasilien.
Hon hann med ett par dagars semester för att träffa vänner i Sydamerika också. Ledighet är annars en lyx som Bodil Ceballos sällan har kunnat unna sig sedan hon blev riksdagsledamot.
- Jag har alltid varit en aktiv person och har ett väldigt roligt jobb, det bidrar till att jag orkar hålla igång, säger hon.
Om hon trots allt får en stund över löser hon korsord eller rensar ogräs på tomten vid huset i Axmarbruk. Trots att hon de flesta veckor bara hinner vara hemma i Axmarbruk i en dag så har hon inga planer på att göra sig av med huset.
- Det är jätteviktigt för mig att känna att jag har en fast punkt där jag kan säga att här bor jag.
En sökning i GD:s arkiv ger många träffar på Bodil Ceballos, en stor del av dem är artiklar som handlar om asylärenden. Senast handlade det om Hoforsbon Enayatullah Adel som nu håller sig gömd för att slippa bli utvisad efter fyra år i Sverige. Bodil Ceballos är miljöpartiets migrationspolitiske talesperson. Men det är mer än ett formellt uppdrag som har fått henne att engagera sig i många asylsökandes fall genom åren.
- Jag tål inte orättvisor och tycker att människor har lika värde och ska behandlas med respekt. Att skicka ut människor som har varit i Sverige i många år och hunnit rota sig här är inte respektfullt.
Hon efterlyser en asylprocess där människor som kommer till Sverige snabbt får besked om de får stanna här och jämför med Spanien där alla asylsökande ska få besked inom fyra månader.
Födelsedagen kommer Bodil Ceballos att fira på lördag med ett 100-tal inbjudna gäster i en hyrd lokal i Gävle. Det blir en fest med mat, dryck och mingel.
- Jag är inte så mycket för fester med en massa aktiviteter och lekar, jag utgår från att folk klarar av att sysselsätta sig själva.
Någon åldersnoja inför 50-årsdagen har hon inte, snarare tvärtom.
- Det är rätt skönt att ha några år på nacken. Man har mer erfarenhet och något att relatera till.