Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bohuskustens salta stopp

Rosa badklippor och exotiskt djurliv. Hällristningar och fiskelägen. På den 20 mil långa Bohuskusten ligger de salta stoppen på rad.

”Nästa avgång 13.00. Temperatur: 22 grader”. Från en elmoped säljs läsk och kaffe till väntande bilresenärer.

Den gula färjan lägger till. Bilar kör ombord och färjan åker ut över Gullmarsfjorden, en av de många fjordar som skjuter in i fastlandet och som skapar en skärgård bestående av omkring 8 000 öar och kobbar. Klippor lyser rosa, fiskmåsar skriker, det känns som att glida in i en visa av Evert Taube.

Färjan angör Bokenäs, därefter går bilresan mot Skaftölandet västligaste spets – Grundsund. Inget man bara råkar passera. Men den pyttelilla fiskeorten där hela Skagerack öppnar sig utanför har blivit ett resmål för dem som förälskat sig i teveserien Saltön. Här spelades den in. Här satt fiskegubbarna på bänken nere i hamnen. Här bodde Emily, Blomgren, MacFie och de andra karaktärerna ur Viveca Lärns böcker som ligger till grund för teveserien.

Husen ligger tätt, målade i vitt, ljusblått och ljusgult. En liten kanal klyver Grundsund och här är sinnebilden av Västkusten: Röda sjöbodar knut vid knut, träbryggor, fisknät, båtar och doft av tång. Det finns inget som tyder på att något tillrättalagts för att ta emot nyfikna turister. Inga stora glasskiosker eller espressokaféer, det närmaste i den riktningen är en lucka som öppnats i lokala Ica-butiken, där man kan få god glass men ganska dåligt kaffe. Restaurangen Pelles Rökeri har försetts med skylten ”Lilla Hunden” eftersom det var här scenerna spelades in med Kabben bakom bardisken.

Grundsund är småskaligt, en liten kyrka, trånga gränder. Inget man kör igenom med bil. På en av bryggorna sitter Signe och solar. Hon är en av många som tar sig hit bara över dagen.

– Vi åker hit från Uddevalla. Här finns lugn och ro. Inte som i Smögen. Himmel så mycket folk!

Bohuskusten är närmare 20 mil, de salta stoppen ligger på rad. Bland annat Fjällbacka, Bovallstrand, Lysekil... Här finns så klart möjlighet till fiske, men också sälsafari, vandringsleder och två stora djurattraktioner (se fakta). Jag åker trots Signes varning till Smögen. Det måste ju finnas en anledning till att så många åker dit?

Den populära ön ligger två mil norr om Grundsund fågelvägen. Bilvägen cirka sex mil. Ännu en fjord ska passeras, men här går ingen färja. Resan går i stället runt Åbyfjorden genom gnistrande grönska. Bohuslän är inte bara känt för sitt hav med de runda granitklipporna. Näst efter Skåne har Bohuslän landets rikaste flora. Bohuslän är gammalt bondeland med mångtusenårig odlingshistoria. Här finns stengärdesgårdar, ängsbackar och bokskog. Här finns också hällristningar. De mest kända finns i Tanumshede och är upptagna på Unesco:s världsarvslista.

Smögen sitter ihop med Kungshamn med en väldig bro. Det är pampigt att åka över, återigen öppnar sig havet. Men infarten till Smögen är också något annat. Outlet-affärer och stora parkeringsplatser. Av två stora anledningar åker man hit. En av dem är Smögenbryggan. Sveriges eget San Tropez. Två, i bland tre båtar ligger förtöjda i bredd. I sittbrunnarna syns jordgubbar och champagne. Knallbruna och väderbitna seglare hoppar i land och längs bryggan har sjöbodarna förvandlats till butiker. Kläder, simfötter, inredningsprylar till hemmet och fiskmåsar i trä att hänga i taket. Gott om restauranger som serverar allt som stavas fisk men mest räkor.

Men allra största anledningen att åka hit står naturen själv för. Alldeles i kant med de många parkeringsplatserna tar återigen de rosa klipporna vid. Några hundra meters promenad – och butiker och glasskiosker känns avlägsna. På Smögens klippor finns bara fria vyer. Och människor som älskar sol, vind och vatten.