Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bok på cd-rom underlättar

SANDVIKEN
En svensk teknik med inläsning av böcker på cd-romskivor innebär en revolution för de läshandikappade.

Annons
Tidigare kunde en bok behöva så många som 23 kassetter, men de så kallade Daisy-böckerna är betydligt mer lätthanterliga. Med den nya tekniken ryms hela boken på en cd-rom med upp till 50 timmar tal.
Skivan går både att spela i en vanlig hemdator, PC, eller i en speciell skivspelare som finns att låna på biblioteken. En vanlig cd-spelare går däremot inte att använda.
- Det här är också mycket billigare. En Daisy-bok kostar 160 kronor, en kassettbok ända upp till 1 000 kronor, säger Charlotte Wallberg, ansvarig för verksamheten vid Sandvikens bibliotek.

Sju spelare
Men det är bara personer med någon form av läshandikapp som får låna de nya böckerna. I Sandviken finns i dag redan runt 150 titlar till utlåning och över 100 nya kommer att köpas in i år.
I dag finns sju Daisy-spelare på huvudbiblioteket varav fyra är skänkta av Synskadades Vänner. Charlotte Wallberg framhåller att Sandvikens kommun ligger väl framme vad gäller den nya tekniken.
- Vi har historiskt haft bra bokanslag och den här tekniken är välkommen, säger hon, och pekar på att varje bok som en låntagare vill låna ska av biblioteket uppfattas som ett inköpsförslag.

Stora knappar
De cd-romspelare som finns är enkla att använda och anpassade för synskadade. Knapparna är stora och av olika form för att underlätta hanteringen. Dessutom finns möjlighet att lägga in bokmärken och även att hoppa i boken. Möjligheter som speciellt uppskattas av studerande med läshandikapp som kan behöva hämta information på olika ställen ur en inläst bok.
All personal vid Sandvikens samtliga bibliotek har utbildats i den nya tekniken och alla bibliotek i kommunen ska tillhandahålla den nya tekniken.

ULF GRANSTRÖM