Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bokrearusning till biblioteket

SANDVIKEN
- Det var rena bokrearusningen när vi öppnade i morse.
Kjell Nyberg, bibliotekarie på Sandvikens folkbibliotek hade dammat av mängder av gamla böcker och kassetter till försäljning på fredagen.

Många var klenoderna du inte visste att du ville ha.
Vid ett provisoriskt uppställt bord i avdelningen för tidskrifter står Jan Modig och vrider och vänder på några gamla hederliga kassettfodral.
- Jag kom hit för kassetter i första hand, säger han och visar nöjt upp några band med musik som inte lånats ut alltför ofta de senaste åren.

Idrottsupplevelser
När han sedan börjar bläddra bland fackböckerna kommer minnena fram från klassiska idrottsupplevelser, som till exempel kenyanen Kipchoge Keinos världsrekord på 3 000 meter i Helsingborg 1965. Hans första lopp på distansen och rekordet krossades med sex sekunder!
Nostalgi för bara tjugo spänn. Då kan man leva med några stämplar och vikta blad.
Varje år säljer biblioteket av en del av beståndet. Årets försäljning är den största hittills. Kokböcker, ett ovanligt stycke av Bach på kassett eller modernare Hollywoodrullar på video. Det mesta för en spottstyver. Hur många titlar det rör sig om har Kjell Nyberg ingen aning om.
Är man fördomsfull kanske man tror att en bibliotekarie gråter en tår för varje bok som lämnar biblioteket. Men Kjell Nyberg är glad. Det är skönt att få rensa lite bland dubletter och böcker i arkivet som ingen lånar längre, tycker han. Och det är inte av profithunger de gör det här.

Begränsat utrymme
- Nej, det är så att vi har ett begränsat utrymme och böcker åldras. I stället för att köra dem till Forsbackatippen är det bättre att de går tillbaka till dem som faktiskt betalat för dem.
Videofilmerna var mest åtråvärda på fredagen.
- Nu har vi bara Arbetets glädje kvar på video och den lär vi inte få såld, säger bibliotekarien med ett leende.
JOHAN PIHLBLAD
026- 27 75 92
johan.pihlblad@gd.se