Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Bomben" i Skutskär var new age-föremål – skulle ta bort negativa energier vid mobilmasten

GD kan nu berätta vad den misstänkta bomben vid mobilmasten i Skutskär egentligen var. Det rör sig om en så kallad "orgonit", ett föremål som inom New Age-rörelsen anses kunna omvandla negativa energier till positiva.
– Vi har inte spekulerat i vad det kan vara utan bara konstaterat att det inte var något farligt, säger Lisa Sannervik, presstalesperson på polisen i Uppsala.

Läs även: Det var Gävlebon Henrik som placerade ut "orgonit" vid Skutskärsmasten – har gjort det på 100 ställen i Gästrikland

Det var i tisdags kväll som larm kom om att ett misstänkt föremål hittats vid telemasten i Skutskär. De första polispatrullerna på plats gjorde bedömningen att föremålet eventuellt kunde vara farligt och därför måste undersökas av bombtekniker.

Gefle Dagblad sände live på gd.se med anledning av det stora pådraget. Ett par dagar tidigare hade en stor tv-mast utanför Borås brutits sönder efter ett misstänkt sabotage.

Närmare analyser av föremålet som hittades i Skutskär visade dock att det inte bestod av några explosiva ämnen, utan enbart av metallflis och akrylatmassa.

– Vi kan konstatera att det inte fanns någon som helst fara för allmänheten, sa Uppsalapolisens presstalesperson Christer Nordström till GD på onsdagen.

I övrigt fanns ingen information om vad föremålet kunde ha för eventuella funktioner, varför det placerats vid telemasten eller av vem.

Men nu kan GD avslöja i alla fall en del av gåtan. Det handlar om en så kallad orgonit. Det är ett föremål som inom nyandliga rörelser anses kunna omvandla negativa energier till positiva. Därför placeras det ofta vid mobilmaster, som anses sprida negativa energier.

Samma kraft ska också kunna skingra regnmoln och ge vackert väder. Så här skriver en entusiast på en internetsida:

"Att det bildas ett blått hål i en mulen himmel ovanför en neutraliserad mobilmast är mycket vanligt förekommande och alla som använder orgonit kan berätta om dessa fenomen."

På internet finns också många beskrivningar av hur man kan tillverka sin egen orgonit. Detta görs vanligen genom att metaller varvas med organiska material i större eller mindre kvantiteter.

Idévärlden skapades av österrikaren Wilhelm Reich, en medarbetare till Sigmund Freud, som ur sin forskning om orgasmer på 1930-talet utvecklade teorin om så kallade orgoner. Dessa var tänkta som universella förlängningar av sexualdriften och utgjorde en grundläggande princip i universum, enligt Wikipedias text om Wilhelm Reich.

Reich flydde i samband med andra världskrigets utbrott till USA där han på 1950-talet fälldes för kvacksalveri sedan han sålt speciella lådor som med orgonkraftens hjälp påstods kunna bota impotens.

Hur länge orgoniten vid tv-masten i Skutskär fick vara ifred innan polisens bombgrupp transporterade bort den är oklart men i den mån den sänder ut några positiva energier gör den det numer från någon av polisens lokaler i Stockholm.

– Rent fysiskt finns det hos våra bombtekniker, säger Lisa Sannervik.

Om ingen gör anspråk på orgoniten kommer den snart att förstöras, enligt Sannervik.

Läs mer: Polisen efter bombgruppens insats: Finns personer som vill testa samhällets förmåga

Läs mer: Närmsta grannen fick polispådraget runt knuten: "Man tror inte att det är sant"